סיורים מודרכים לקבוצות בתל אביב יפו , ירושלים, זכרון יעקב עכו חיפה

כנסיית גורני בעין כרם(המנזר הרוסי)
סיורים בתל אביבי אקלקטיות ברחוב אלנבי

טיולים מודרכים בעכו וחיפה העתיקות והחדשות, טיולים מודרכים בזכרון יעקב ובנימינה, טיולים מודרכים הראש פינה לצפת, טיולים בתל אביב יפו רמת גן ובני ברק, טיולים בראשון לציון ונס ציונה, טיולים מודרכים וסיורים באשקלון אשדוד עוטף עזה, טיולים וסיורים מודרכים בבאר שבע וצפון הנגב, סיורים טיולים וגיבושים מודרכים בבית שאן עפולה וטבריה, סיורים בנצרת העתיקה ונוף הגליל היא נצרת עילית .

"סיורים בבאר שבע העתיקה והחדשה": פינות חמד בבאר שבע ואתרי תיירות באר שבע, אטרקציות בבאר שבע וסיורים בבאר שבע עם מורה דרך, יום כיף בבאר שבע ויום גיבוש בבאר שבע בירת הנגב, סיורי שבת בבאר שבע, סיור יום הולדת בבאר שבע וסיור בעיר העתיקה של באר שבע מהקטר ובית הקברות הבריטי עד באר אברהם ובדרך -בית הסראיה, המסגד הישן של באר שבע, האנטיליה ובית עארף עארף.

סיורים בזכרון יעקב ובנימינה: "סיורים ברחוב המייסדים", מדריך טיולים בזכרון יעקב, מורה דרך ברחובות זיכרון יעקב, "סיורים בחצר כרמל", סיורים בזכרון יעקב באתרי וחצרות זכרון יעקב, סיורים וימי כיף וגיבוש בזכרון יעקב, סיורים לבר ובת מצווה בזיכרון יעקב וימי הולדת.

"סיורים בעכו העתיקה": "סיורים בשוק הפשפשים של עכו", סיורים בעכו באתרים הצלבניים של עכו, סיורים באולמות האבירים ומנהרות הטמפלרים , "עכו בשישי שבת", מדריך טיולים סיורים וימי גיבוש כיף בעכו העתיקה והחדשה, "סיור טעימות בשוק עכו לקבוצות ומשפחות".

"סיורים בעכו על חומות עכו" מהמגדלור לנמל הפיזני והמשך סיור למרינה של עכו, סיורים בחאן אל עומדאן עכו וחאן אל אשונה, חאן אל פריינג' הציורי אמנותי ושער מימי הביניים , חאן אל שווארדה הוא חאן הסוחרים, סיורים בסוק אל אביאד הוא השוק הלבן וסיורים במוזיאון אסירי המחתרות.

"סיורים בחיפה תחתית ועל הכרמל":

"סיור במרכז הכרמל", "סיור כריסמס בחיפה", "סיורים במושבה הגרמנית בחיפה ושוק ואדי ניסנאס", "לגלות את חיפה עם אפי נחמיאס", סיור מומחז בחיפה עם אפי נחמיאס בסיגנון משחק חופשי קליל ונעים, "סיורים בשכונת בת גלים חיפה" , סיורים בקסטרא, "סיורים בוואדי סאליב ושוק הפשפשים של חיפה", סיורים ברחוב העצמאות של חיפה", סיורים בכרמל הצרפתי, סיורים בחיפה ברחוב יפה נוף, סיורים בגנים הבהאים בטראסה 18-19, סיורים במקדש הבהאי של חיפה, סיורים בחלק התחתון של חיפה, "סיורים בגן האם של חיפה", "סיורים בגן האם חיפה", "סיורי מוזיאונים בחיפה".

"סיורים בירושלים העתיקה ומחוץ לחומות": הדרכה בעיר העתיקה בירושלים וסיורים לקבוצות בארבעת הרובעים בעיר העתיקה של ירושלים ומדריך טיולים בסיורי הרובע היהודי, סיורי בתי כנסת ברובע היהודי בירושלים וסיור חומות העיר העתיקה משער יפו עד שער ציון ולכיוון שער האשפות ומשער יפו לשער שכם.

"סיורים סובב חומות ירושלים", סיורים מודרכים בעיר דוד ונחל קדרון , סיורים במרכז דווידסון לתקופת בית שני, סיורים במנהרות הכותל מהכותל המערבי עד שער האריות והויאה דולורוזה והרובע המוסלמי.

"סיורים עם היציאה מן החומות של ירושלים" העתיקה והקמת שכונת "משכנות שאננים" השכונה הראשונה מחוץ לחומות וימין משה השכנה, סיורים בעקבות "הצוף דבש" הרדב"ש-רבי דוד בן שמעון והקמת השכונה השניה מחוץ לחומות-"מחנה ישראל" ונמשיך לשכונה השלישית מחוץ לחומות-"נחלת שבעה" בירושלים.

"סיורים מודרכים במתחם החרדי"- "סיורים במאה שערים", "סיורים בכיכר השבת וגאולה", סיורים בזכרון משה וטעימות במאפיית אביחיל, סיורים בשכונת "בית ישראל" ורחוב זוננשיין, "סיורים בשכונה הבוכרית".

"סיורים מודרכים וטיולים ביפו העתיקה והחדשה": סיורים עצמאיים בתל אביב, סיורים בתל אביב יפו, סיורים בעיר העתיקה בשוק היווני(סוק א דיר), סיורים בשוק הפשפשים ברחוב עולי ציון- סיורים בעיר העתיקה של יפו, סיורים וטיולים בסמטאות יפו העתיקה, פסל רן מורין, שער נפוליאון ביפו, מוזיאון אילנה גור ועוד.

סיורים בתל אביב: סיורי אדריכלות ואמנות בתל אביב, "סיורי שווקים בתל אביב", "סיור אמנים ואמנות בתל אביב", "סיורים בשכונות של תל אביב", "סיורים בשרונה", "סיורים בעקבות נשים בתל אביב"

"סיורי אדריכלות בתל אביב"
"בית דובינצק" ברחוב מקווה ישראל בתל אביב
סיורים בכיכר מגן דוד בתל אביב.
תצפית ממצפור שמוליק מחוות גלעד בשומרון

זכרון יעקב שלי- סיור מודרך לקבוצות וימי הולדת בזכרון יעקב.


הסיור פיקנטי כיפי חמים ונעים לאוזן..סיפורי תחילתה של מושבת הכרמים, מייסדים ראשונים…
נעבור המדרחוב הצרפתי כולל החצרות שמאחורי הבתים…אלף נשיקות לך אהובתי כתב אבשלום פיינברג, למי כתב? הפתעה כולל השיר שנשיר יחד..משפחות אהרונסון, בונשטיין, שוורץ, גרף, לייטנר, הרשקוביץ ועוד רבים כולם מקהילת יהודי רומניה..  מי היה המורה הראשון של זכרון יעקב? שלמה שבהן שיקבל את הכבוד הראוי לו…."הקשטוניו" בו כלאו את שרה אהרונסון ועונתה קשות בידי התורכים דוקטור הלל יפה שטיפל בשרה אהרונסון.
בית הכנסת אוהל יעקב והרבה קוק, בית הפקידות בו יסדו את "הסתדרות המורים", בית הפקידות מניפים בארצנו וסיפוריו הרבים…נעבור בגן טיול הצרפתי והיפה לסדרת הברושים והסיגלון ל"אחוזת לנגה"…סיפור אהבה המתחיל באנגליה ומסתיים פה של שני "נסיכים" וגם פה יש קשר למורים והוראה..משך הסיור עד שלוש שעות לפי זמנכם, ההדרכה פיקנטית כיפית ולא חופרת למרות הסיפורים הרבים.

"מדריך טיולים ומורה דרך בזכרון יעקב במדרחוב ברחוב המייסדים והנדיב עד אחוזת לנגה עד בנימינה גבעת עדה."

"מדריך טיולים בזכרון יעקב", וסיורי טעימות במדרחוב זכרון יעקב ומסביב לזכרון יעקב המושבה.

"סיורים מודרכים טיולים וגיבושים לקבוצות בזיכרון יעקב מושבת היין".

"יום גיבוש טיול סיור והדרכות של אפי נחמיאס בזיכרון יעקב בנימינה".

"אחוזת לנגה"-חצר כרמל עם אנקדוטות עצובות של משפחה ציונית בזיכרון יעקב וסיפורי אהבות זכרוניות.

הבית של ניטה בנטוויץ' וראובן לנגה שעסקה ממש בבניה ולכל דב ופרט,  שוטטו על כל פרטי הבניה, מה שמזכיר לי את אליס אוליפנט אישתו לורנס אוליפנט בדלית אל כרמל- בכניסה לאחוזת לנגה כתוב: "לזכר הנאהבים והנעימים מיכאל לנגה ורעייתו ניטה לבית בנטוויץ' שנטעו את הגן ואת היער מסביב לביתם בשנים תרע"ג תרפ"ב".ניטה הגיעה ממשפחה ציונית, הרברט אביה היה המשפטן של מונטיפיורי וכך התוודע לסיפור הציוני בזכרון יעקב. ביתו של הרברט בנטוויץ' היה מוקד ציוני באנגליה של "חובבי ציון" ועוד והיה לעו"ד של התנועה הציונית והשתתף בניסוח הצהרת בלפור-בשנת 1898 נדלק על ארץ ישראל בסיור מאורגן וחוזר לביתו וקורא לאחוזה "חצר כרמל" ואם המשפחה סוזי הייתה בת למשפחת סולומון ,משפחה ספרדית עניפה , עשירה ומיוחסת ..

משפחתה, משפחת בנטוויץ' הייתה מוזיקלית והרוב המכריע של תשע בנות ושני בנים היו למוזיקאיים.

"משפחת אהרונסון בזכרון יעקב שהפכה לאגדה".

אהרון אהרונסון היה איש של מדע והגות, גילה את אם החיטה, הבין שהבריטים ינצחו את התורכים והקים את ניל"י-נצח ישראל לא ישקר..בית אהרונסון היום משמש כמוזיאון ואתר הנצחה למשפה ומלמד אותנו על שרה ורבקה אהרונסון, אהרון ואלכסנדר אהרונסון, צבי ושמואל אהרונסון מזיכרון יעקב- אפריים פישל אהרונסון ומלכה הם המייסדים לשושלת המפוארת בזיכרון יעקב שהתביעה חותמה עד ימינו.

בית הפקידות של זיכרון יעקב- "מושב הכנסיה הראשון".

בנין מהודר רב תפארת בזיכרון יעקב וכאן נערכה ב 1903 האספה הראשונה של נציגי הישוב בארץ.

בבית הפקידות  היה כינוס המורים הראשונה והבסיס להסתדרות המורים , כאן גרו הפקידים , אנשי המקצוע של הברון וכפי שאומר ד"ר דן גלעדי הברון לא האמין ביכולתם של המתיישבים לכן הביא פקידים ונותני שירותי אירופאיים. בבית הפקידות היה בית הספר של המושבה והמועצה המקומית של זכרון יעקב וכיום מוזיאון העליה הראשונה המספר על המושבה, ההתארגנות, הימים הקשים  וההתפחות עד ימינו אנו.

הדרכות וטיולים סיורים מודרכים ב"זכרון יעקב" בגוון פיקנטי עם אפי נחמיאס 0522686908

טיול  סיור במדרחוב זכרון יעקב היפה-טיול מודרך בסמטאות האחוריות  והיפות של זכרון יעקב-אטרקציות  לקבוצות ופעילות תיירותית בזכרון יעקב-"טיול מודרך ויום כיף מגבש לכל המשפחה בזכרון יעקב"- סיור טעימות קולינרי וטעימות במושבה זכרון יעקב-סיור בבית הקברות של זכרון יעקב-"ביקור  הסברים וסיור במגדל המים הישן של זכרון יעקב"- מתחם אגד הישן וסיפורה של חברת אגד- -"בגורן של זכרון יעקב"(בגורן , ביקב..) מתחם רומנטי בתחילתה של זכרון יעקב ומרכז תבואה וגרעינים חקלאי-חנויות ועסקים בזכרון יעקב-מסעדות בזכרון יעקב- בתי קפה בזכרון יעקב-אירועים בזכרון יעקב- סיור מודרך בזכרון יעקב ובזמארין- סדנאות מודרכות ביקבי כרמל מזרחי-סיורים ביקבי הבוטיק של זכרון יעקב- משפחות מייסדות בזכרון יעקב-גן טיול בזכרון יעקב-הגן הצרפתי של זכרון יעקב-"הקשטוניו" של זכרון יעקב מתחם הכליאה של שרה אהרונסון,- "משפחות מייסדות בזכרון יעקב"-  סיור בעקבות משפחות שוורץ, בונשטיין, ברונשטיין, הרשקוביץ, תמשס, גרף וילדר ועוד-"אחוזת כרמל בזכרון יעקב", "אחוזת לנגה בזכרון יעקב", סיפורי אהבה בזכרון יעקב, סיור ברחוב הנדיב והמייסדים, ההיסטוריה של זכרון יעקב-פקידי הברון בזכרון יעקב-סיפוריו ומעלליו של אליהו שייד- "בית הכנסת אוהל יעקב" מוזיאון העליה הראשנה וסיפור בית הפקידות- מוזיאון משפחת אהרונסון- קהילת בית אל זכרון יעקב- "מבטחים" לשעבר והיום מלון אלמא, יד למייסדים של זכרון יעקב- "אנדרטת הבריגדה היהודית בזכרון יעקב בכניסה הדרומית- הברון אדמונד דה רוטשילד ופקידי הברון בזכרון יעקב ובת שלמה- סיורי איכות עם אפי נחמיאס בזכרון יעקב, מאיר שפיה, בת שלמה, בנימינה, גבעת עדה ופרדס חנה-סיור במישור חוף השרון והכרמל בואכה זכרון יעקב," סיור מזמר בזכרון יעקב".

********************************************************************************************************

סיורים וטיולים  מודרכים איכותיים בראשי פרקים –אפי נחמיאס

בשרון:

  1. "חלוצים ולורדים בשרון"- ברמת סופר מומחה.

בתים מספרים במושבה תל מונד בעקבות הלורד מונד שהקים את "חברת נטיעיות ארץ ישראל" וניהל אותה, שתלו פרדסים רבים (העסיק את חיליק וייצמן אבא של עייזר וייצמן) והלורד זיו מבעל מרקס אנד ספנסר בזמנו ומראשי יהדות אנגליה, הארי סאקר ותרומתו לישוב(על שמו גן סאקר בירושלים), כיכר הבנות וסיפורן המרגש , מכון סלע הוא התע"ש הישן והתרומה לבטחון המדינה, מחנה הפועלים בו התאכסנו הפועלים השכירים שעבדו לרוב בענף הפרדסנות המתפתח ופסל בתיה לישנסקי של הלורד מונד הצופה למערב וקורא לעם היהודי לעלות ארצה.

  • יש אפשרות להזמין ולהיכנס לבית התיעוד ההיסטורי וליהנות מהחוויה המספרת על חלוצי גוש תל מונד 097961973

סיורים מודרכים בכפר הס בשרון -סיפור קרב טירה המרגש והפחות מוכר לנו במספר נקודות המספר לנו על "מבצע מדינה" הפחות ידוע , סיפורן של קדימה צורן-קדימה מושבה ייקית מ 1932 והתפתחה מאוד לעומת צורן מישובי הכוכבים משנת 1992 וכיום אוחדו יחדיו, ומושב גאולים התימני שבעבר היו בו ייקים וסיפוק נחיתת האונס של מטוס שלנו ליד המושב,, ינוב-סיפור ילדי אוסלו המרגש מול האנדרטה המספר על בני דודים ואחים יוצאי תוניס שהועלו על ידי ממשלת נורווגיה לכיוון אוסלו ובכך לעזור לחזון הציוני לאחר ששתיפו פעולה עם הנאצים במלחמת העולם השניה-נקיפות מצפון ועזרה למדינת ישראל החדשה והצעירה, הצריף השוודי ותצפית על השומרון והשרון…בית נבולסי בינוב ובכפר יונה , משפחה ערבית ושיתוף פעולה אמיץ ערבי יהודי ורכילות מקומית, כולל סיפורה של חווה שהפכה למושבה וכיום עיר ואם בישראל-ביטחון, פרדסים, היי טק ועוד.

  • צהריים במשמר השרון או במסעדת "בשרים" בנורדייה או ע"ח המטייל באחד הקניונים.
  • סיום בגשר הצבים בנחל אלכסנדר או/ו בית הראשונים של עמק חפר המספר על התפתחות הישובים בעמק חפר, קשיים, שלושה רכסי הכורכר בשרון ותצפיות מדהימות ותצפית ונסיעה  בשדרת הפיקוסים היפהפייה והמיוחדת של מושב בית אהרון בשרון.
  1. יום  סיור  וטיול בנתניה-

אום חאלד הערבית בלאדית והמבצר הצלבני- השקמה בת  יותר מאלף שנים שקבלה פגיעת ברק   ופסיפס יהודית מונטיפיורי המתאר את מסעותיה , סיפור מכירת האדמות מהשייח הערבי ליהודים הציונים, התחלות חדשות ואף מבצר צלבני על ציר חוף הים, בית הבאר של פרדס הגדוד כמוזיאון בתשלום או מבחוץ הכולל הסברי המדריך, הטיילות של נתניה המקסימות וסיפורי מעפילים בקולנוע אסתר בו קיבלו מעפילים  עם כוס תה..בהאוס ברחוב הרצל וסיפורה המרתק של נתניה(קצת שונה ואחר), אנדרטת ניצחון הצבא האדום המיוחדת מול הים המספרת את סיפורי הגבורה של הצבא האדום ועצירת הנאצים ומיגורם , בכך הגיעו לתום ימי השואה האכזריים-במקום פסיפס כנסייה נוצרית ואמנות מקומית כולל אנדרטת חיל החימוש.

ממש בסמוך אנדרטת חטיבת אלכסנדרוני המאגדת את כל מבצעי החטיבה ב1948 ולא רק בשרון, גם בדרך אל העיר ירושלים, בים המלח, בנגב, במשמר העמק ועוד.

אפשרות לביקור במוזיאון נתניה ברחוב מקדונלדס/ חורשת הסרג'נטים וסיפור הסמלים הבריטיים, שכונות חדשות ואקטואליה יום יומית מעבר להיסטוריה הברוכה.

  1. יום  סיור וטיול באיזור חדרה.

מוזיאון החאן ובית פיינברג(בתשלום), לאורך רחוב רוטשילד בחדרה, בית חנקין ההיסטורי וסיפורי אהבה, אלף נשיקות לך אהובתי..באנדרטת אבשלום פיינברג והליכה קלילה לקראת סופו של נחל חדרה בפארק נחל חדרה המשוקם עד הים..אפשרות בתיאום(אין תשלום) עם חב' חשמל להיכנס לחוות חפציבה עם סרט מקסים ואם לא יוצא, הסברים של המדריך על החווה, הבית האדום, בתי המושבה, בית המוטורים ונחל חדרה.

ארוחה במשמר השרון/שדות ים/מגל

  1. יום טיול במושבות בדרום השרון-מגדיאל(הוד השרון), כפר סבא-ה"חאן" ,בית הבאר,הסנדלריה הישנה, בית הכנסת הראשון והמפואר ועוד, קלמניה-חווה חקלאית מצליחה עם סיפור מדהים(בית ברל)..ניתן לשלב עם תל מונד והסביבה או להוסיף את סיפורה של רעננה(מגדל המים ,בית הכנסת ועוד) וסיום בארסף/אפולוניה בהרצליה(בתשלום)
  2. נשים ואהבות בין שרונים לכרמלים-מבית ינאי,גבעת אולגה, שדות ים וזכרון יעקב בבית לנגה חצר כרמל.

שמורות טבע בשרון…בחורף אביב ויש המון, אך ניתן לשלב את שמורת חוף השרון בין געד לשפיים המשלבת נופים פראיים של חוף השרון מעל מצוקי הכורכר, צמחיה ים תיכונית, תצפיות, היסטוריה ואקטואליה-מיוחד!!!

פארק יקום ו"הפקק", שלולילת/ביצת דורה בנתניה, נחל אלכסנדר המזרחי מרכזי ומערבי(ניתן תיאורטית יום שלם), החוף הסיני באולגה ונחל חדרה.סיור בין אשדוד לאשקלון-סיור ייחודי לאוהבי הגיוון והשינוי.

אשדוד ים המצודה המרהיבה על הים, המאמוניה הארמון המרוקאהמעוצב על ידי משפחות שהובאו ממרוקו, תל יונה תצפית על נחל לכיש ,נמל אשדוד וצפונה של אשדוד, לאורך נחל לכיש קצר או קצת יותר.. גשר עד הלום-מורשת קרב 48 והגשר הממלוכי לצד החדשים פילבוקס וכו- חיל האוויר ועייזר וייצן וסיפור פיצוץ הגשר על ידי מרגולין וחמוריו(התפוצץ או לא?!) סיור רכוב ברובע ט"ו להיכרות עם התחדשותה של אשדוד האורתוגונלית. ניצנים-יד לאישה הלוחמת וסיפור המאבק בניצנים.

  1. סיור מודרך באשקלון ושדרות-

מרכז המבקרים של קרלסברג למי שמתאים..

מגדל-סיפור מרתק של ערבים שנותרו שנים אחרי 48 ולאן הלכו…מוזיאון אשקלון במסגד של מג'דל, פסיפס הכנסייה הביזנטית, הטיילת המרהיבה של אשקלון וקבר השייח, עתיקות אשקלון (שעה וחצי) ובתשלום….

ניתן לשלב ביקור בחברת חשמל/שפך נחל שקמה לים ליד זיקים הקרובה לגבול רצועת עזה. כאיש שדרות לשעבר, אשמח להדריך בגבעת העיתונאים ותצפית על רצועת עזה, חדש לצד ישן(דורות ,רוחמה, קבר לילי ואריק שרון בחוות השקמים)

  1. סיור מודרך בעוטף עזה-
  2. ניר עם הקיבוץ ישוב על גבול ומאגר המים וסיפור קו המים לנגב היבש לפני הקמת המדינה והיום, אנדרטת ומצפה אסף סיבוני ז"ל מאסון המסוקים ואיש קיבוץ ניר עם הצופה על רצועת עזה, נביה מארעי התצפית, החץ השחור וסיפור הפידאיונים, ה101 ופעולות התגמול ומבצעי הצנחנים בכל רחבי הארץ, סיפורה של בארות יצחק הישנה, הפסיפס במעון –התיישבות יהודית הכולל בית כנסת והקשרים יהודיים, אתרי בארי הרבים –מפעל הגופרית, אנדרטת האנז"ק, נאח'ביר היא בארי הישנה וכמובן בעונה כלניות (פברואר ותחילת מרץ) בשלל אתרים.

"שביל הסלט" תמיד טוב לשלב..הגשר התלוי בנחל הבשור.

  1. יום בבאר שבע העתיקה הכולל מוזיאונים וסיורים-

סיור בשחזור הקטר התורכי מאנגליה לישראל, הרכבת הטורקית והאנדרטה הטורקית, בית העלמין הבריטי המהודר המסודר להפליא, בית הספר לילדי השייחים וכיום מוזיאון קראסו,גן אלנבי מהגנים הראשונים מהתקופה התורכית, בית הסראיה הוא בית המושל ובימינו מוזיאון לאמנות בתשלום, באר האנטיליה, בית פריח אבו מדין ראש העיר של באר שבע לפני הקמת המדינה…סיקור באנדרטת הנגב הסוקרת את הנגב במלחמת העצמאות והקרבות, תצפית.

  1. פינות קסומות ופחות מוכרות בעמקים הצפוניים כמו בית הקברות של גדעונה ובו נפילי ומקימי העמק מעין חרוד ותל יוסף(מיוחד),מייסדים שנהרגו מנגיחת פר וכן התאבדות על פסי הרכבת, יצחק פינקל שנהרג "על השמירה בכרם" , משה רוזנפלד הסמל מבית הסוהר שאטה החלל הראשון של מאורעות 1936-39 , שלמה לביא מחלומי העליה השניה וממיסדי ארגון השומר וממקימי עין חרוד,וסיפור אהבה מדהים בלתי אפשרי בין "נסיכה רבת מעלה " ופשוט העם אך יפהפה.. סיור בעפולה, מרחביה ומשם לעמק יזרעאל המערבי…תל שמרון, כפר יהושע, בית לחם הגלילית.
  2. ראשית ההתיישבות בעמק הירדן וסובב כנרת – "ליל העשרים בביתניה עילית", המושבה כנרת וחוות כנרת (בתשלום), אתנחתא בתמרים בכפר וביקור בבית העלמין של כנרת כולל מזמורים ושירים והליכה או הקפצה ל"בית המוטורים"- מתקן השאיבה הראשון מהכנרת, סיפור התימנים המרגש, "קומונות", סיפור התמרים של בן ציון ישראלי ועוד.

סוף חלק א ויש עוד סיורי איכות רבים!!!

חשוב!! אפי נחמיאס בשנים האחרונות מתמחה וממשיך הדרכות ייחודיות אורבניות עירוניות ובהם פיקנטריות מספרות סיפור, רכילויות ומגמות, שירים וחיוכים, פיקנטריות שלא שמענו ועוד ועוד..בזכרון יעקב ובנימינה, תל אביב יפו(בעקבות אריק איינשטיין, סיורי טעימות בלווינסקי ושוק הכרמל), סיפרותיים ובעיקר שכונות וזמר עברי ייחודי…ירושלים ובה שפע אפשרויות, חיפה תחתית ועילית, עכו העתיקה ברמת מומחה ועוד ועוד.

***************************************

עין כרם היא "עיר יהודה" המקראית בירושלים.

הכפר הציורי שקיים יותר מ 2000 שנים וסיפק(כנראה) שמן זית למנורת המאור בבית המקדש, מיני דגן לירושלים ולעולי הרגל הרבים, סמטאות רומנטיות וסיפורי אהבה לצד אמנים ובעלי מלאכה רבים.
מנזר אחיות ציון- אי של שלווה בראש גבעת עין כרם, הכל צלול כולל ציוץ הציפורים…

מעיין מרים הקדוש לנוצרים לאחר פגישת מרים את אלישבע בת דודתה ושתיהן הביאו לעולם את מובילי העולם הנוצרי, אופססס היהודי בעיקרו ונדון בשינויים מכת יהודית לדת אחרת ושונה, תחילת הנצרות שמקורה ביהדות והרבה יהדות עד דברים רבים השתנו.

"נבקר את כנסיית הביקור" על שתי הקומות עם תצפית מדהימה להרי ירושלים…כאן היה בית הקיץ של אלישבע וזכריה הורי יוחנן(המטביל) ובכנסיה הסלע בו הסתתרו אלישבע ויוחנן מפני החיילים הרומאים שרצו להמיתו.

שוקולטייר, סדנת אמן, הכנת ריבות או גלידה גולדה להצטנן בימים חמים אלו…

להזמנת סיור מרגש פיקנטי וסופר כיפיים אפי 0522686908

www.efitours.co.il
www.toursguides.com

@@@@@@@@@@@@@@@

"בית חולים ביקור חולים" בירושלים, תחילתו של "בית החולים ביקור חולים" בגבול הרובע יהודי ארמני ברחוב אררט.בית החולים הקטן נוסד בשנת 1867 כדי לתת מענה רפואי ליהודים למרות ששלושה עשרה שנים לפני כן הוקם "בית חולים רוטשילד" על שם מאיר אנשל מייסד שושלת רוטשילד הבנקאית.

פוליטיקה יהודית תמיד הייתה ומקימי "ביקור חולים" היו מקהילת הפרושים(להבדיל מהחסידים), מה גם שהפרושים לא הסתדרו עם "ועד אמרכלים של קהילת אמסטרדם" שדאגו לתרומות רבות אך לא תמיד הגיעו ליעד הנכון.חשוב לציין שהיה חשוב להשתמש בבית חולים יהודי מאחר והאימפריות הגדולות החלו להקים בתי חולים תוך חשש למסיונריות(הראשון היה בית החולים האנגלי משנת 1844)קשיים רבים היו בעשרות השנים הראשונות, בית החולים נסגר לפרקים ואף ההנהלה לזמן מה לא הייתה יהודית כלל. כתב רבי יוסף חיים זוננפלד על העברת בית החולים: המפורסמות אין צריכים ראיה ולא יצטרכו לנו לתאר להלל ולשבח את הבקור חולים האספיטאל, אשר אתנו פה בקודש זה רבות בשנים, כי כבר יצא שמעו בעולם והוא נודע למשגב בפעולתו לטובת החולים ולא באנו בזה, כי אם להעיר, שכאשר נתרבה עתה מספר אחינו יושבי עיה"ק ת"ו ואשר כמו כן נתרבו גם חולים, צר המקום שיש לו עתה בעיר, מהכיל את כל החולים הדרושים, ונחוץ לו עתה להנהגתו המאושרת בניין האספיטאל גדול על כר נרחב חוץ לעיר במקום אוויר צח ומבריא.ומוסיף יהושע ילין בזיכרונותיו:מספר החולים בשנת תרנ"ג היה 781, בשנת תרס"ח 1,071, שלפי חשבון הימים שכבו כולם יחד בבית החולים 18,725 ימים. בשנת 1912 רוכש יואל משה סלומון את האדמות באיזור רחוב הנביאים פינת שטראוס בסיוע הבנקאי היהודי חיים אהרון ולרו ורק לאחר מלחמת העולם הראשונה בשנת 1925 בית החולים החדש מתחיל לפעול.לבית החולים ביקור חולים חשיבות רבה בהתפתחות הישוב היהודי ובמלחמת העצמאות ומלחמת ששת הימים היה סמוך לאיזור הקרבות וטיפל בפצועים הרבים והן באזרחים.בית החולים נקלע לקשיים, רובנו זוכרים את ארקדי גאידמק שקנה את בית החולים ושוב נקלע לקשיים עד ש "בית החולים שערי צדק" מנהל אותו ביד רמה' עיקר פעילות בית החולים בימינו במחלקת לידה אזורית ורפואה מקצועית..

########################################################################

בית משפחת קוקיא מעשירות משפחות ירושלים .

איש עם חזון ממגורשי ספרד שהגיע מגיאורגיה לעיר העתיקה בירושלים-אפרים יעקב הלוי קוקיאשווילי, אפרים קוקיא היה תלמיד חכם ואחד עסקים, קנה אדמות בתוככי העיר העתיקה, כותב את "ילקוטי אפרים" מוכיח את ידיעותיו הרבות, תורם להקמת בית הכנסת האיסטנבולי(אחד מארבעת בתי הכנסת הספרדי ים).דוד יוסף בניו ממשיכים את אפרים אביהם שקיצץ את שם המשפחה לקוקיא. דוד קוקיא קנה אדמות בציר יפו וצפונה ורבים ראו התמונה את העסקאות ואף אמרו שהשליך את הכסף על קרן הצבי.

בשנת 1932 קמה התחנה המרכזית החדשה צמוד "לבית העמודים" וחברת האוטובוסים "מהיר" שלחה אוטובוסים לתל אביב ובאר שבע .בסמוך משפחת קוקיא הקימה את בית העמודים והשכירה את החנויות ועד ימינו משפחת קוקיא עוסקת הנדל"ן ואדמות רבות לה, משרדים, חנויות, אחזקות ועוד…בזמנו הקימו את "מלון תל אביב" שהפך למלון רון(כיכר ציון) וכן את "מלון פלטין" ברחוב יפו 105 בית משפחת עזרא קוקיא(הדור השלישי בארץ) הפך לחניון שוק מחנה יהודה זמן רב ובשנים האחרונות נבנו מספר בניינים גבוהים, שוב נדל"ן, פנחס קוקיא רוכש אדמות בחיפה בשנות הארבעים , עיריית חיפה משנה את ייעוד הקרקע, בונה את מרכז הקונגרסים והגלובוסלנד ולא מתייחסת למשפחת קוקיא ובעקבות תביעת המשפחה, מקבלת משפחת קוקיא את המגיע לה, משפחת קוקיא קשורה בקשר דם עם משפחת הרב אלישר ומשפחת הבקרים ולרו.ברחוב אג"ן 10 ישנו מרכז מבקרים שתרמה משפחת קוקיא על ארץ ישראל "טובה הארץ מאוד מאוד", ארכיאולוגיה ופסיפסים. .בית קוקיא נמצא מטרים ספורים מבית טיכו, דקה מבית הרב קוק ושניות מרחוב יפו וכיכר ציון.

םםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםםם

סיור מודרך ב"בית לדרברג" בתל אביב.

בית לדרברג ברחוב אלנבי 116 פינת רוטשילד בתל אביב-ביתו של יצחק לדרברג שנבנה בשנות העשרים של המאה ה-20הבית נבנה בסיגנון אקלקטי לקטני ויש שיקראו לסיגנון זה "בתי החלומות" של תל אביב.יצחק בונה את הבנין המיוחד להשכרה לקהל הרחב וגם גר בו.יצחק לדרברג ובנו יהושע היו יבואני כלי בית וחרסינה. המוצרים הייחודיים נמכרו בחנות הענקית ביפו בשוק היווני(סוק א דיר)החנות נהרסה ונבזזה במאורעות תרפ"ט, הערבים הפליאו בו במכות ולמזלו שוטרים בריטיים הגיעו בדקה ה90 והצילו אותו.אברהם אייזנברג מבית הספר לאמנות "בצלאל" עיצב את הבית באריחי קרמיקה מבחוץ עם מוטיבים של תל אביב ועבודה עברית כמו- עוד אבנך ונבנית בתולת ישראל(על תל אביב), הזורעים בדמעה ברינה יקצורו..עיצובי עמודים בסיגנון המזרח ועוד..בית לדרברג שופץ בעידן הקורונה ונפתח שוב לפני חודשים מספר וניתן ליהנות מארוחה בוקר בבנדיקט. בבית לדרברג גר תקופה ארוכה הרופא יעקב ביקלס שהיה הרופא של חיים נחמן ביאליק ומאיר דיזינגוף , מבכירי הרופאים בתל אביב ומקים את בית הרופאים.להזמנת סיור בבתי החלומות של תל אביב , אחוזת בית ושדרות רוטשילד, נווה צדק וכאן התימנים עם סיור טעימות בשוק הכרמל.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

"בית גידי" או בית עמיחי פייגלין-

מוזיאון האצ"ל על גבול יפו תל אביב, עמיחי "גידי" פייגלין מגדולי לוחמי חרות ישראל של לפני הקמת המדינה וגרמו להקמתה, מאות מבצעים נגד הבריטים והערבים, איש ההגנה שעבר לאצ"ל למען הגבר את הפעילויות הצבאיות..עמיחי פייגלין היה ממתכנני הפיצוץ במלון קינג דיויד בירושלים, פיצוץ מועדון הקצינים בית גולדשמידט בירושלים ובמיוחד הפריצה לכלא עכו שזעזעה קשות את הבריטים…בשנת 1946 מחליף פייגלין את איתן לבני שנאסר ונהיה לקמב"ץ של האירגון הצבאי הלאומי.עמיחי פאגלין אחראי לכיבוש שכונת מאנשיה יום יומיים לפני "מבצע חמץ" ופתח את המרחב לכיבוש והשתלטות מהירה על יפו העתיקה, "גידי" היה בתחילת הקרבות על רמלה "במבצע דני" ובהמשך עלה לירושלים ועזר למגיני הרובע היהודי. פעילותו נמשכת גם לאחר שמנחם בגין מפקדו ממנה את "גידי" בשנת 1977 לאחר עליית הליכוד לשלטון ליועץ ראש הממשלה לטרור..

*************************,,,******************

"בית החולים הצרפתי" נוסד בשנת 1851 בעיר העתיקה על ידי הפטריאכיה הלטינית ושכן ליד בנין הפטריאכיה הלטינית(הקוסטודיה טרה סנטה).

בשנת 1874 מגיע הרוזן דה פיילא לירושלים (מארי פול אמדה דה פיילא), ביקר בהרי ירושלים וירושלים, ים המלח, יפו ועוד, הרוזן דה פיילא "נדלק" על העולם הצלייני נוצרי. בביקורו השני של דה פיילא בשנת 1876 רוכש אדמה מחוץ לחומות ובית החולים יוצא "מחוץ לחומות" למקום גדול ורחב ידיים.. "בית החולים הצרפתי" היה קרוב לכנסיית הקבר, נגישות מקסימלית בין העיר החדשה לישנה, בית החולים הצרפתי "הסתיר" את בית החולים הרוסי והתאים מאוד לצרפתים ולא פחות חשוב- בית החולים נבנה מול המקום שטנקרד הצרפתי טמפלרי (בן למשפחה צרפתית אצילית,"נסיך הגליל" ומכובשי ירושלים) מסתער על ירושלים ממש מול בית החולים הצרפתי.
דה פיילא בונה את היסודות והקומה הראשונה "והאחיות סן ז'וז'ף"(מנזר אחיות צרפתיות קתוליות) המשיכו עוד שתי קומות.הבניה הסתיימה בשנת 1896 וכדי להבטיח שבית החולים יפעל בכוחות עצמו, בנה דה פיילא שורה של חנויות שיכניסו הכנסה קבועה(כיום החניות הרוסות והן חלק מכיכר צה"ל והרכבת הקלה עוברת ממש שם)
בית החולים הצרפתי נבנה בסיגנון הרנאסנס והבארוק, בתוככי בית החולים היו דמויות טמפלריות והוספיטלריות ובמלחמת העולם הראשונה התורכים משתלטים על בית החולים וצובעים את "דמויות הכופרים" בצבע שחור ובתום המלחמה דה פיילא משחזר את הדמויות בחזרה, הרוזן דה פיילא נפטר בשיבה טובה בבית החולים הצרפתי אותו הקים . בין השנים 1948 -1967 היה ממש על קו הגבול(על "הקו העירוני") והיה מטרה לצלפים טועים, סיפור השיניים התותבות של הנזירה שנפלו לשטח ההפקר "ומבצע החילוץ" למציאתם ויש שיגידו שזו אגדה בלבד).
בימינו משמש בית החולים כהוספיס , טיפול במחלות קשות סופניות, רנטגן ועוד.
בית החולים הוא חלק ממשרד הבריאות ויש אפילו תעודת כשרות המוצגת.

מקומות יפים חשובים וקרובים- בנין הנוטרדאם, בנין עיריית ירושלים ההיסטורי bb, השער החדש כולל קפה ופסיטרי איכותי, בנין הקוסטודיה טרה סנטה ועוד.

אפי נחמיאס מורה דרך, סיורי בוטיק עירוניים והרצאות.
.

********************************"************

סיור בכנסיית הקבר או כנסיית התחיה..

המקום הקדוש ביותר בעולם הנוצרי, זה מקום הצליבה של ישוע, קבורתו ותחייתו(לפי מסורת הנוצרים כמובן), ו הכנסייה היחידה בעולם(כנראה) אשר שש כנסיות שותפות בבעלות:

היוונים אורתודוכסים, הארמנים, האתיופים, הקופטים (מִצרים)ה הסוּרים יעקוביתים והקתולים (המערביים) ואחרונים חביבים הם השומרים הנזירים הפרנציסקנים בעלי הגלימות החוּמות המייצגים את האפיפיור.

כנסיית הקבר נבנתה על ידי קונסטנטינוס קיסר ביזנטיון ולאחר קביעת אימו הלנה(והמדריך שלה) באשר למיקום הקבר וההתאם לכך בניית כנסיית הקבר.. הלנה תבקר ותקבע את מיקומם של מקומות קדושים נוספים בכל רחבי הארץ- כנסיית הקבר בתחילתה הגיעה עד "הקרדו" והייתה ענקית, בהמשך נהרסה לפרקים במיוחד בכיבוש הפרסי ב 614,. כנסיית הקבר שופצה חלקית והאסלאם שוב חוזר לאחר תקופה קצרה ולא מטיב עם שדרוג ופיתוח המקום. עומאר אבן חטאב מוזמן להתפלל בכנסייה אך עשה זאת רק בכניסה ומנע בכך את קדושתה ואולי גם מלחמות מיותרות בהמשך..ואולי משום כך הקימו ממול את "מסגד עומר" העומד ממש מול כנסיית הקבר. אל חאכם באאמר אללה השליט המצרי הפאטימי(הקיצוני) הורס את כנסיית הקבר בשנת 1009.

הצלבנים הנוצרים כובשים את ירושלים בשנת 1099 ומתחיל תהליך בניה מחדש והמלכה מליסנדה(בתו של בולדווין השני)עשתה יותר מכל אחד אחר וחונכת שוב את כנסיית הקבר בשנת 1149..
הכנסייה הצלבנית הייתה קטנה יותר בהרבה מהביזנטית ורוב רובה היה מהגולגותא עד הקבר עצמו ( הרוטונדה) אך קירו בגג את כל הכנסייה הוותיקה יותר, או מה שנותר מימנה. בשנת 1187 כובש סלאח א דין את ירושלים אחרי קרב קרני חיטין בו הובסו הצלבנים- ההתייחסות של סלאח א דין לכנסיית הקבר הייתה הוגנת ואף ממנה שתי משפחות מוסלמיות שתדאגנה לפעילות הכנסיה. המשפחות הם ג'ודה ונוסייבה, משפחת נוסייבה וג'ודה אחראיות עד ימינו על "המפתח" לכנסיה וכל בוקר יש טקס העברת המפתח ופתיחת הכנסייה ..בינינו מזמן כבר הטקס לא מתבצע והעבירו את הטקס לנזיר מקומי שיפתח כל בוקר – בתקופת סלאח א דין לא שפצו או בנו מאחר והיו צמודים "לחוקי עומר" שלפיהם לא ניתן לבנות בתי תפילה אשר אינם מוסלמיים.

בשנת 1808 נשרפה הכנסיה בשל פעילות רשלנית של נזיר שתוי והגדיל את הסאה כששפך אלכוהול לכבות את השריפה והנזיר המסטול חשב שבכוס יש מים….לאחר השריפה נערך שיפוץ רציני של ההיכלית (אדיקולה)שנשרפה ורוב התרומות היו של הצאר אלכסנדר הראשון הרוסי.

בכניסה לכנסיית הקבר מהתקופה הצלבנית רואים אמנותית את ה "ביצים והרמחים", בכניסה מצד שמאל לכנסיה 3 עמודים מסותתים המשמשים כמו "כותל".. נכנס ישר לאולם "אבן המשיחה" בו ניתן לראות צליינים מהעולם האורתודוקסי רוסי הכורעים ברך מתפללים ובוכים…

מעל "אבן המשיחה" ישנו "פסיפס זוהר" המתאר את צליבתו, מותו של ישוע, הכנת וטיהור גופתו, כיסוי התאריכים והכנסתו לקבר..או ויִּקְחוּ אֶת־גּוּפַת יֵשׁוּעַ וַיְחַתְּלוּהָ בְתַכְרִיכִין עִם־הַבְּשָׂמִים כְּמִנְהַג הַיְּהוּדִים לִקְבֹר אֶת־מֵתֵיהֶם" (הבשורה על-פי יוחנן יט, 40)

במרכז הרוטונדה יש קשתות רבות לפי מספור וכל אחת שייכת לכנסייה אחרת .. החלק המזרחי העמודים 15–18 שייכים לארמנים, 12 עד-14 ליוונים, 10-11 שייכים לארמנים ושותפות עם הקופטים וכו' וכו'.

הקתוליקון(מרכז העולם) מקסים ביופיו ותהנו מנקודות רבות החשובות לכנסיות השונות.

"כנסיית הגואל" ברובע הנוצרי בעיר העתיקה בירושלים.

"כנסיית הגואל" היא הכנסיה הפרוטסטנטית השניה שנבנתה בירושלים אחרי כנסיית עמנואל או כנסיית המשיח.

שטח הכנסיה ניתן במתנה על ידי הסולטן התורכי לפרידריך השלישי יורש העצר הגרמני שמבקר(1869) וחונך את תעלת סואץ ובדרך עובר בירושלים. השטח שייך ליישות הגרמנית ובשנת 1893 מתחילים לבנות את הכנסייה ומסיימים את בנייתה בביקור וילהלם השני באוקטובר 1898 וחנוכת הבית הייתה במעמד וילהלם השני ואשתו אוגוסטה ויקטוריה. מיקום הכנסיה ממש מול כנסיית הקבר והמוריסטן ודקה הליכה מרחוב דוד המוביל אותנו לכותל או לשער יפו, לויאה דולורוזה ולשווקים הירושלמיים בעיר העתיקה…

"כנסיית הגואל" היא פרוטסטנטית המאמינה בסקריפט הכתוב,ללא תיווך כומר(הים יקראו לו רועה צאן) ולא תמיד חייבים כנסייה להתפלל… כנסיית הקבר החשובה ביותר בעולם הנוצרי לא חשובה לפרוטסטנטים מאחר והם מזהים את קבורת ישוע "בגן המלך" צפונית לשער שכם, "כנסיית הגואל" בנויה על שרידי "כנסיית מריה לטינה הגדולה" שנבנתה במאה ה-12- באיזור זה היה בית חולים וכינוי היה "בימריסטן" שהפך למוריסטן ופירושו-"בית חולים".

כאן הקימו ההוספיטלריים, נזירים צלבנים שהעניקו שרותי בריאות בעולם הנוצרי- הוספיטלריים, הוספיטל, בית חולים וכל נושא הבריאות . יוזם הקמת המנזר הצלבני ההוספיטלרי היה ג'רארד המבורך או גרארדוס, גוף קטן בתחילתו ולאחר מכן גדל לאירגון ענק הנמצא כמעט בכל מבצר ועיר צלבנית- הכנסיה מבחוץ יפה ומרשימה ובפנים קטנה וצנועה, מגדל בן 40 מטרים ותצפית מדהימה.. שרידי כנסיה חלק התחתון מהתקופה הצלבנית וקלויסטר (חצר מרובעות באמצע הכנסיה). הבניה מבחוץ בשיש בסיגנון ניאו רומנסק איטלקי ותכנון הכנסיה על ידי האדריכל הגרמני פרידריך אדלר. דוד קרויאנקר מהנדס עיריית ירושלים לשעבר וכותב ספרים רבים בתחום האדריכלות והבניה טוען שכנסיית הגואל היא העתק של קתדרלת פיאצ'נצה באיטליה.

בימים כתיקונם ועם חזרת התיירים בהמשך יחזרו גם הקונצרטים המיוחדים באקוסטיקה מרנינה.

בין הקולות התפילות הכנסיה ניתן לשמוע באולם הבאזיליקה את השפה הגרמנית, אנגלית ו…ערבית.

אפי נחמיאס מורה דרך, מדריך טיולים ומרצה.

בנין עיריית ירושלים ההיסטורי ולשכת ראש העיר טדי קולק. היוזמה להקים את בניין העירייה ההיסטורי היה של ממשלת המנדט הבריטי. ירושלים הייתה מעין "עיר שדה" שלא תוכננה וכל אחד עשה כפי הנראה לו ואחד הפרוייקטים הראשונים בירושלים היה תכנון עירוני מחודש של מתכנן הערים צ'רלס רוברט אשבי..

בשנת 1929 נמצא מימון בדמותו של "בנק ברקליס" וכל הקומה הראשונה היתה לפעילות העסקית של בנק ברקליס, הסניף המרכזי של בנק ברקליס. "מועצת העיר" פעלה בקומה השניה ולשכת ראש העיר צפתה אל כיכר צה"ל וחומות העיר העתיקה(הלשכה היתה מטרים ספורים מקו הגבול עם הירדנים).מתכנני הבנין היו קליפורד הולידיי הבריטי המכובד זולטן שמשון הרמט היהודי ממוצא הונגרי. קליפורד הולידיי בונה את בית חולים סנט אנדרוז הסקוטי, בית החולים לעיניים והיום מלון הר ציון, מגדל השעון בכיכר צה"ל ונהרס, בחיפה בנה מספר בניינים "בדרך המלכים" והיום רחוב העצמאות.

בנין עיריית ירושלים ההיסטורי נבנה "בסיגנון הבינלאומי" הפונקציונלי, ניתן לראות חרכי ירי הפונים אל הגבול, סורגים בסיגנון ה -"אר נובו" עם כיתוב bb ופירושו "בנק ברקליס". בנין עיריית ירושלים למעשה יושב על קו הגבול של הקו העירוני עד 1967 וניתן לשער את הירי הישיר לכיוון בית העיריה ההיסטורי. בתחילת דרכו בשנות השלושים ישב בו ראש העיר המוסלמי ראע'ב נאשאשיבי ומהמפורסמים שישב שנים רבות בבנין ההיסטורי היה טדי קולק.

להזמנת סיורים מרגשים וחוויתיים, טיולים ירושלמיים וימי כיף בעיר הקודש

##################################

"אמנות ממלוכית" ברחוב השלשלת(ועוד) ברובע המוסלמי בירושלים .. המוקרנס….

"רחוב השלשלת" בירושלים העתיקה הוא רחוב לא ממש ארוך אך יש בו שפע של מונומנטים אמנותיים מרהיבים.

בתמונה המופיעה פה צילמתי את הכניסה למדרס'ה – המדרסה הוא מרכז לימוד דתי ובו חדר כניסה צר וממנו מתפצלים ארבעה חדרים(4 אייוואנים) המסמלות את "ארבע אסכולות השריעה"- מאלכית, חאנבלית,חנפית ושאפעית.

תמיד בחלל המרכזי יהיה "הקיבלה", סימון כיוון התפילה למכה…בכניסה למדרס'ה נראה "קיר נטיפים"(מוקרנס)מעוצב להפליא, סיגנון אמנותי שהגיע מאנדלוסיה או תורכמניסטן…יש שיגידו סיגנון פרסי..חלל הכניסה מהרחוב מרהיב ושונה, יש שיראו בתמונה "קונכייה"(המוקרנס). האבנים המשתלבות בצבע ורוד ולבן בולט מאוד וידוע בשמו "אבלק" ולפעמים נראה אבנים בצבע שחור לבן. האמנים נדדו ממקום למקום והביאו סיגנונות אמנות שלא היו קיימים בירושלים וכל הזמן שדרגו את "האמנות הממלוכית" .

ככל שהמוקרנס (הקונכייה) הייתה עמוקה יותר, יותר אבנים משתלבות, יותר אורך למוקרנס, הדבר מסמל על השקעה רבה בהיבט האמנותי והכלכלי. בפעם הבאה שאתם בשוק המוסלמי בעיר העתיקה, הרימו את הראש וחפשו תבניות אמנותיות שונות ויפות.

התקופה הממלוכית הארץ הייתה משנת 1260 עד בוא העות'מאנים בשנת 1517.

מנזר סן וינסנט דה פול בממילא בירושלים אירגון קתולי צרפתי של נשים מתנדבות(לא חייבות להיות נזירות ומעלה הדתות) שכולו חסד ועזרה. במוסד הצדקה טיפלו בעיוורים ובמחלות נפש,בית יתומים ומחלות קשות..
השם הקצר-"בנות החסד" , השם הארוך ונכון -"האחיות הרחמניות של
סן ונסן דה פול",

אירגון החסד הוקם בצרפת בשנת 1629 על ידי האב וינסט דה פול.

בפרוייקט סן וינסנט דה פול קיימים שלושה חלקים המבנה המרכזי, כנסיה, 16 חנויות שהיו להשכרה והם מימנו את הפעלת ההוספיס..באותה שיטה הרוזן דה פיילא בנה שורה של חנויות מול בית החולים הצרפתי(ממש קרוב) ומימן בשכר הדירה את פעילות בית החולים הצרפתי.

ההוספיס בן וינסנט דה פול היה בתחילה בעיר העתיקה ליד תחנה 8 בוויאה דולורוזה בעיר העתיקה.
בנייתו החדשה של ההוספיס בן וינסנט דה פול הייתה משנת 1886 עד 1911 וקיים עד ימינו.

לאחר איחוד ירושלים הוקמה חברת "קרתא" ותפקידה היה לשקם את ממילא, משרדו של משה ספדיה עמל על השימור ולאחר זמן לא קצר נפתח כל מתחם ממילא כולל מנזר סן וינסט דה פול… הוספיס מלשון מלון, לארח, אושפיזין וכשאנו משתמשים במילה הוספיס אנו מתכוונים לאירגון או בית חולים המטפל בחולים סופניים, מחלות חשוכות מרפא וטיפול מתאים(לא יושבים בחיבוק ידיים) ומשתדלים להקל על כאבו של המטופל ולא רק בעזרת תרופות, שירה וחברה טובה, כל עזרה אפשרית.

#################################

"מרגמת הדווידקה וכיכר הדוודיקה".

"וגנותי אל העיר הזאת להושיעה" (מלכים ב יט, לד)

מרגמת הדווידקה תוכננה ויוצרה בתעש הישן על ידי המהנדס דוד לייבוביץ שהיה דמות מרכזית בהנהלת מפעל התע"ש הישן(התע"ש של לפני הקמת המדינה). היו שני דגמים למרגמת השלושה אינטש…הדגם הראשון היה במשקל 12- 13 ק"ג והטווח היה עד 750 מטרים, המרגמה הכבדה יותר הייתה 37 ק"ג והגיעה לטווח של 300 מטרים. הפעם הראשונה שהשתמשו במרגמה היה בקרב על אבו כביר בתאריך 13/3/1948, הירי היה בדגם "הכבד" יותר ועוצמת הבהלה בצד השני הייתה גדולה.

שלוש החטיבות של הפלמח קיבלו כל אחת שתי מרגמות לקרבות בתש"ח.

אחת המרגמות של חטיבת יפתח(חטיבה 10) מצויה עד ימינו במדרחוב ירושלים בצפת בין המשטרה הבריטית מסוג טיגארט לעיריית צפת.
דווידקה נוספת בכיכר החירות הידועה יותר כ "כיכר הדווידקה"(כיכר החירות) במרכז ירושלים.

את אנדרטת הדווידקה תכנן דוקטור אשר חירם במאי 1956,בתחילה היתה ב- "אי תנועה" ולאחר שינויים שיפוצים והתאמות עומדת כיום בקצה הכיכר ליד קפה נאמן ותחנת הרכבת הקלה.

האנדרטה בנויה אבנים ירושלמיות וניתן לראות חייל עם כובע גרב המתאים ללוחמי תש"ח והכי חשוב- הדווידקה מוכנה לירי עם פגז מוכן לירי..מיקום האנדרטה בירושלים על רחוב יפו ובין רחוב הנביאים מצפון לכי"ח(כל ישראל חברים) מדרום.

בית ספר "כל ישראל חברים" או "אליאנס" ירושלים-
Alliance Israélite Universelle

"בית הספר כל ישראל חברים" הוא חלק מארגון חשוב שהוקם בשנת 1860 על ידי אדולף כרמיייה הצרפתי..
מטרת הארגון הייתה לעזור ליהודים בכל רחבי העולם ובין היתר, הקמת רשת בתי ספר. ניסיון ראשון להקים בית ספר כי"ח היה כבר בשנת 1867 על ידי יוסף קריגר יהודי הונגרי ויועץ לפחה התורכי אך התנגדות הקהילה האשכנזית גונזת את האפשרות. בהמשך מקים את בית הספר בשנת 1882 ניסים בכר, איש חינוך וממכובדי ירושלים.ניסים בכר למד בצרפת הוראה, לימד בחאלב בסוריה ובבולגריה, ניהל בית ספר אליאנס באיסטנבול ולאחר ניסיון חיובי זה קצרה הדרך הייתה להקים את הסניף הירושלמי.
האדמות על רחוב יפו נקנו על ידי ליונל רוטשילד מהסניף הלונדוני, בתחילה, למדו בו גם מוסלמים ונוצרים ולמדו מקצועות קודש וחול(היה זה חידוש), חייטות, נגרות, צורפות וסנדלרות.

ניסים בכר היה ממחדשי השפה העברית עוד לפני אליעזר בן יהודה, ממציא שיטת הלימוד "עברית בעברית" עם הפעלת כל החושים כנהוג בלימוד שפת אם, כשהיו בעיות בין יהודים לערבים, ניסים בכר היתה דמות מרגיעה ומכובדת (ומקובלת) על שני הצדדים…

איתמר בן אב"י מספר על ניסים בכר:
"וכשהיה בכר עובר ברחובות ירושלים, חבוש תרבושו המגוהץ ותלבושתו השחורה ללא קמט, ודבריו שופעים נועם, ומעוטר בנימוסים, היה מעורר כבוד בלב כל רואיו, והכל מקדימים לדרוש בשלומו.

אדולף כרמיייה מכיר את ניסים בכר בצעירותו "ולוקח אותו תחת חסותו" בלימודיו האישיים,בהיותו מורה, מנהל ומייסד "כל ישראל חברים" בירושלים…מחליפו היה אלברט ענתבי איש דמשק וממכובדי ירושלים, מורה ומהנדס ולאחר כמעט שני עשורים בניהול אליאנס המשיך בהנהלת "יק"א הצרפתית. תחילתו של בית הספר כנהוג באותם ימים – בנים בנות בנפרד, תחילתו לבנים ובשנת 1902 ואילך מתפתח האגף הנשי.

על המבנה של הבנות בנוי כיום פרוייקט דיור לגובה (גורד שחקים)ומשרדים למטה, באגף הבנים(חניה של שוק מחנה יהודה) יש את פעילות "רוח חדשה" הנותנת תמיכה לאמנים בתחילת דרכם. באגף הבנים בתמונה המצורפת ניתן לראות את פעילות "הברונית קלרה דה הירש" היוזמת להקמת בית הספר.

בית הקונסול מור ברחוב יפו 107 בירושלים.

אחת מ 17 מצודות שהיו בין יפו לירושלים וזו האחרונה שבהן והעליונה ..בבית זה התגורר הקונסול מור- ואל טמפל מור. לקונסול נמאס מהצפיפות בעיר העתיקה ורוכש את הבית בשנת 1860 , בונה קומה שניה ומרחיב את הקומה הראשונה כולל בוסתן.

הקונסול פין הייתה דמות חשובה בירושלים הן לפן הבריטי ולהתפתחותה של ירושלים.
הקונסול פין היה קשור ל"חברה הלונדונית להפצת הנצרות בקרב היהודים" ומיסיונריות.

יורשי הקונסול פין מוכרים את הבית לערבי מעין כרם בשם מרחייב ומשפת מרחייב מוכרת את הבית למשפחת אריה הבולגרית שדואגים לעיצוב האריות הניתנים לראות עד ימינו מעשה ידי האמן הירושלמי ר' שמחה יאנובר.
מאז השלטון הבריטי הייתה תחנת משטרה בריטית והיום מחלקת האבדות של משטרת ישראל…

www.efitours.co.il www.siyureboutiqe.com

סיורים עירוניים מודרכים בירושלים, טיולים בתל אביב יפו, ימי גיבוש והדרכות בזכרון יעקב, חיפה ויכוח סיורים לקבוצות בראשון לציון אשקלון אשדוד, עוטף עזה שדרות נתיבות עד באר שבע.

בית החולים "בלדייה" התורכי ברחוב יפו 86 בירושלים. שמות שונים לבית החולים "בלדייה" העותמני שבנייתו החלה כבר בשנת 1880 והסתיימה בשנת 1890. "מוסטשפא" שפירושו בית חולים או בריאות או "מוסשטפה אל בלדייה", או פשוט "סאחייה". לפי עדותה של ברטה ספפורד – וסטר מהמושבה האמריקאית – את הבית המפואר בנתה משפחה ערבית נוצרית למען בנה וכלתה. ערב החתונה החתן נפטר, אם החתן לא יכלה להכיל זאת והמשיכה עם סידורי החתונה, אם החתן הלבישה את החתן בבגדי החתן והושיבה את החתן ליד הכלה עד תום הטקס ופינתה אותו לאחר הטקס.

יש שיגידו ששדים ורוחות מסתובבים עד ימינו אנו…אגדה או לא….סיפור טוב לא הורסים!

לאחר עשור שנים רוכש את הבית ראש עיריית ירושלים סלים אל חוסייני והופך את הבית לבית חולים.

בית החולים בלדייה היה קטן , עירוני, לעניי ירושלים המוסלמיים ורוב מימון תפקודו הא ממס מעבר של כרכרות(העשירים תרמו לעניים). יש שיגידו שהיו בתי חולים של המעצמות כמו: בית החולים הרוסי, בית החולים האנגלי ברחוב הנביאים,בית החולים הצרפתי, הגרמני(ביקור חולים) ולאחר ימים גם אוגוסטה ויקטוריה, בית חולים רוטשילד היהודי, בית החולים האיטלקי (ועוד ועוד) והגיע הזמן שיהיה גם בית חולים תורכי
המרפסת מעוצבת להפליא, שני דולפינים, סמל השלטון העות'מני- "הטוגרא", שני גרמי מדרגות הובילו למרפסת יפהפייה בה נואם וילהלם השני(1898) קיסר גרמניה והיום המדרגות כבר לא בנמצא.

מנהל בית החולים היה ד"ר פוטיוס אפקלידס מהמושבה היוונית(ניתן לזהות את בית אפקלידס עד ימינו במושבה היוונית) ובמקור מהעיר בורסה אשר בתורכיה, השם היה קצת קשה בהגייה הערבית לכן קראו לו בקיצור "דוקטור פוטי". כולם אהבו את דוקטור אפליקדס והוא אהב את כל עדות ירושלים, דוקטור פוטי" היה "רופא העיריה" שהלך עם לבוש יצוגי תורכי מפואר.
דוקטור פוטיוס אפליקדס הציל רבין ממחלות מדבקות אך הוא בעצמו מת מטיפוס הבהרת..

ערב מלחמת העולם הראשונה "מגיעה לריאיון" דוקטור הלנה כגן והתורכים לא מאמינים שאישה יכולה להיות רופאה ולכן לא מקבלים אותה לעבודה.


בזמן המלחמה דוקטור הלנה כגן שהתמחתה בעולם הילדים אך מה לעשות ובמלחמה יש הרבה פאציאנטים מבוגרים, בין היתר טיפלה דוקטור כגן הלנה בשבויים בהיותה בבית החולים הצרפתי ובהמשך אף ניהלה את בית החולים "בלדייה" שבתחילה לא קיבלו אותה לעבודה.. דוקטור כגן מפוטרת ממשרת מנהלת בית החולים ולמה? רופא תורכי "משתנקר" על דוקטור כגן על יחס מיוחד לחולה מקומי יהודי בשם ישראל שוחט ( מראשוני השומר ובעלה של מניה שוחט).דוקטור מנחם שטיין מנהל בית החולים "שער ציון" בנווה צדק יפו מגוייס לצבא התורכי עובד "בבית החולים בלדייה" וגם הוא מדבר בטיפוס הבהרת ונפטר(נקבר בהר הזיתים בירושלים).

בתקופה הבריטית המנדטורית ישב פה המשרד הראשי של מחלקת הבריאות האנגלית.
פה בבית החולים "בלדייה" הייתה המעבדה לרפואה משפטית וכאן חקרו את גופו מאורעות תרפ"ט.
בבית חולים בלדייה" הייתה מעבדה לייצור חיסון לאבעבועות שחורות ומעבדה כימית.

כיום המבנה שייך למשרד הבריאות ויושבת פה לשכת הבריאות המחוזית ומספר מעבדות. מדרום למבנה ורחוב יפו "מסעדת המוציא" של אבי לוי מטרים ספורים מזרחה "תנובה הישן" ועוד כמה מטרים מזרחה כיכר הדווידקה ומרכז כלל. סיורים וטיולים אורבניים עירוניים מודרכים בירושלים בעיר העתיקה ובירושלים מחוץ לחומות, טיולים מודרכים בתל אביב יפו לימי הולדת וארועים, ימי גיבוש והדרכות בזכרון יעקב מושבת היין ובנימינה,סיורים וימי כיף בחיפה ועכו, סיורים לקבוצות בראשון לציון אשקלון אשדוד עד באר שבע.

השאר תגובה

קצת עליי

אפי נחמיאס מורה דרך  ומדריך טיולים משנת 1988החל ממחלקת הנוער של הקק"ל של אותם ימים עם הרבה ציונות עצים מאגרים והדרכות, החברה להגנת הטבע, לימודי ארץ ישראל  ביולוגית כמגמה תיכונית, עשרות ומאות  השתלמויות וקורס מורה דרך של משרד התיירות בוינגייט.

טיולים אחרונים

עקבו אחרינו

סרטון

דילוג לתוכן