סיורים לקבוצות בשרון. -לפתוח חלון לשרון…
שלום למצטרפים החדשים , הקבוצה בראשית דרכה ותהא קבוצת למאמרים מקצועיים, סיפורי מושבות ומקומות, טבע ושמורות טבע בשרון, סיורים עירוניים, סיפורי נשים שהטביעו חותמן על הישוב, ליד הבית..כיכרות, רחובות ועוד….בשישי האחרון היה הסבר קליל ותמונות על "תל אשקף" ליד חניאל לבורגתא ומי שהצטרף תמול שלשום אשמח לשלוח לפי בקשתו…. כללי על השרון…. זאב וילנאי(אביו של מתן וילנאי) דיבר פעם על מהות שמו של השרון ופירושו לדעתו מהשפה החו'רית(במסופוטמיה)- "מקום ירוק". לא ירוק של פרדסים שהם דיי חדשים בסביבות קצת יותר וקצת פחות ממאה שנים, אלא הכוונה לעצי האלון העתיקים והוותיקים.ריצ'ארד לב הארי הצלבני נלחם המאה 13 בסלאח א דין ביער אלונים ליד ארסוף(צפון מערב הרצליה של היום) וזו עדות ליער אלונים אמיתי, גבוהה וצפוף וכמובן בתקופות עתיקות יותר.
ניתן לראות שרידים ליד הבית…בכפר סבא ליד מגדלי הים התיכון יש מספר עצי אלון תבור בני מאות שנים, בשמורת יער אלוני קדימה(אחרי נסגר לכו ישר לראות את פריחת אירוס הארגמן בשמורה), "בחירבת צ'רקס' בין גן שמואל לפרדס חנה יש מאות עצי אלון, ביער חדרה הרוב אקליפטוסים שתולים שלא נחשבים אך בקצה הדרומי יש אלונים….ועוד…
היכן מתחיל השרון?
בין נחל תנינים בצפון לבין "נהר הירקון" בדרום, וממערב הים התיכון עד מורדות הרי השומרון.
אין דומה החלק העליון בעמק חפר ובו דיונות חול ח'אמרה האדומה ובעבר לא ידעו לנצל אותה מאחר והייתה שטופה ממינרלים ובמרכז השרון באיזור גוש תל מונד מערבה לאבן יהודה עד נתניה- אדמות חוליות ומעט חמרה ולכן ענף הפרדסנות התפתח מאוד בשרון. בחוף השרון באיזור הרצליה, געש, שפיים, נתניה, בית ינאי יד גבעת אולגה יש יותר מצוקי כורכר ודיונות חול. תחילת הישוב היהודי השרון בעידן הציוני החל עם חדרה כשהגיעו יהודים בשנת התרנ"א 1891 מארבע קבוצות שונות במזרח אירופה ומתבססים באיזור "החאן" של חדרה, עסקת נדל"ן בין הקבוצות ליהודי חנקין. הישוב השני הוותיק הוא "כפר סבא" שהחל בשנת 1903 ולפרקים עזבו לפתח תקווה וחזרו ל "חאן" המקומי(בהמשך אכתוב על כפר סבא ממוקד חישובים גדולים וקטנים) …יש שיגידו מה עם פתח תקווה לפי הגיאוגרפיה הבסיסית כולה מדרום לירקון ולא נכללת אך החיים חזקים מאיתנו וכולם (כמעט) כוללים את "אם המושבות" בשרון…. יש אפילו את בית חולים השרון… בשנות העשרים הייתה עדנה לשרון ורעננה קמה ב 1922…הרצליה 1925…נתניה ותל מונד ב-1929 ובשנים של 1932-3 קמו קדימה, כפר יונה, אבן יהודה ועוד על ישובי עמק חפר שקמו בשנות השלושים אכתוב בנפרד…ישנן חוות חקלאיות מוכרות יותר או פחות…"התיישבות האלף" בשרון ועוד…נושא שחקרתי ואחקור עוד הוא "קרב טירה" ו'מבצע מדינה" שאתן לו מקום מכובד
אפי נחמיאס מורה דרך ומדריך טיולים שנים רבות בכל רחבי הארץ, בשנת 2000 הקמתי את 'המרכז לסיורים בשרון", חקרתי למדתי והדרכתי השרון, ישבתי עם ותיקים ולמדתי, גר בשרון באבן יהודה ולומד תמיד…
היסטוריה של חדרה
חדרה נוסדה בשנת 1891 על ידי עולים מרוסיה ומליטא, שקנו אדמות ביצה מהשלטון העות'מאני. בתחילת דרכה, המושבה התמודדה עם תנאים קשים, בעיקר בשל מחלת הקדחת שהשתוללה באזור. רבים מהמתיישבים הראשונים חלו ונפטרו, אך עם הזמן החלו לייבש את הביצות, בעיקר בעזרת עצי אקליפטוס שניטעו באזור.
בשנות ה-20 וה-30 של המאה ה-20 התרחבה חדרה, בעיקר בזכות גלי העלייה והקמת מפעלים חקלאיים ותעשייתיים. בשנת 1952 הוכרזה חדרה כעיר, והיא הפכה למוקד מרכזי בשרון עם תעשייה, מסחר, חינוך ותרבות מפותחים.
כיום, חדרה היא עיר חשובה עם חופים יפים, פארקים גדולים כמו פארק נחל חדרה, ואתרים היסטוריים שמספרים את סיפורה של ההתיישבות היהודית בארץ ישראל.
היסטוריה של עמק חפר
עמק חפר הוא אזור חקלאי שהתיישבות יהודית מאורגנת בו החלה בשנת 1927, כאשר קבוצת עולים מארצות הברית רכשה אדמות בעמק. ההתיישבות קיבלה תנופה בשנות ה-30 עם עליית ההתיישבות העובדת וייבוש הביצות באזור, תהליך שבו לקח חלק גם חיים ויצמן, לימים נשיאה הראשון של מדינת ישראל.
המועצה האזורית עמק חפר הוקמה בשנת 1940, והיא כוללת קיבוצים, מושבים ויישובים קהילתיים רבים. במהלך השנים, האזור התפתח לחקלאות מתקדמת, תעשייה קלה ותיירות כפרית, תוך שמירה על אופיו הירוק והכפרי.
כיום, עמק חפר נחשב לאחד האזורים המבוקשים בארץ למגורים, בזכות השילוב בין נופים טבעיים, חינוך איכותי וקהילה חזקה.
אשמח לעיונכם wwww.siyureboutiqe.com www.efitours.co.il