"סיורים לקבוצות וימי גיבוש בחיפה".
סיורים בחיפה בכנסיות של חיפה, סיורים בחיפה בשווקים , סיורים בחיפה בשכונות האדריכלית, סיורים בחיפה בגנים היפים בכרמל ובעיר התחתית, סיור בתי עלמין בחיפה, סיור קניונים בחיפה , סיורי טעימות בשווקים של חיפה, סיורים מודרכים באתרי ומוזיאוני חייפה, סיור טעימות בואדי סאליב וואדי ניסנאס.
סיור מודרך לאירגונים וקבוצות בתל שקמונה ותל קסטרא, סיור אדריכלי בשכונת בת גלים חיפה, סיור בוואדי סאליב ושוק הפשפשים של חיפה מוזיאון הרכבת בחיפה של חברת הרכבות בישראל.
מדריך טיולים וגיבושים בחיפה, מורה דרך לסיורי חיפה בחלקה העליון והתחתון, סיורים לקבוצות בגוון אמנותי בשוק העיראקי והתורכי ושדרות העצמאות של חיפה, סיור מודרך בגוון גרפיטי ייחודי, סיורי גרפיטי לקבוצות וימי הולדת, סיור קולינרי באיזור נמל חיפה.
################################
"צַהֲלִי קוֹלֵךְ בַּת גַּלִּים" …שכונת בת גלים בחיפה.
שכונת בת גלים הוקמה בחיפה בשנת 1923 עת העליה השלישית והצטרפו אליהם יוצאי זכרון יעקב ואחרים…
את שכונת "בת גלים" תכנן האדריכל ריכארד קאופמן מתכנן "שכונות גנים" בכל רחבי הארץ.
בת גלים יושבת ממש על קו המים בשונה מכל שכונות חיפה ובכלל בכל ארץ ישראל אין הרבה דוגמאות כאלה.
ניתן לראות סיגנונות בניה שונים בשכונת בת גלים הסיגנון הבינלאומי הוא הבהאוס, אקלקטיות קסומה, שיכונים מתפוררים של שנות החמישים ובניה ישראלית חדישה לגובה. דמויות מרכזיות בחיי השכונה – יצחק סמסונוב הווטרינר ומאחורי ביתו התגוררה זמן קצר אסתרליין עגנון(אשתו של ש"י עגנון), אהרון רוזנפלד מכספי ספנות וממייסדי ענף הספנות בארץ ישראל, ביתה של משפחת הרכבי וביניהן האלוף הרכבי, ויקטור כהן מנהל חברת יק"א, פנחס כהן מהמייסדים ומורה דרך וטבע, בית פנחס מרגולין עורך דין וחבר עיריית חיפה.
ניתן להיכנס בשביל וליהנות "מטחנת הרוח של הטמפלרים" וממול בית הפסל פיני ויינברג איש חיפה והתמחה בפיסול באבן(טחנת רוח נוספת הייתה במושבה הגרמנית טמפלרית). מבנה מפואר נוסף הוא מנזר הזואאררא של האחיות הכרמליתיות הצרפתיות והיום הוא חלק מבית חולים רמב"ם. באמצע הטיילת של בת גלים ניצב פסל דומם ומכוער השובר את נוף קו הים אך בעבר היה הקסימו של חיפה בתקופה הבריטית, מסעדות וממקומות בילוי ובעיקר בריכת שחיה.
השכונה עוברת תהליך של ג'נטריפיקציה, משדרגים בתים מבחינה אסתטית, בונים הורסים, האוכלוסיה המזדקנת הוחלפה על ידי זוגות צעירים וסטודנטיים החיים בהרמוניה…לשכונת בת גלים פוטנציאל רב בכל תחום הולכת ומתקדמת לה בכל תחום.
"סיורים ומדריך טיולים בחיפה".
סיור מודרך באווירה טובה ונעימה של חיפה , מסופרת בנועם והדר ומותאמת לאופי הקבוצה-חיפה של סיורים וטיולים. סיורים בחיפה במושבה הגרמנית לאורכה ולרוחבה, רחוב הפרסים וסיום בוואדי ניסנאס כולל קולינריה וטעימות. סיורים בסטלה מאריס והכרמל הצרפתי עם אפשרות למסלול הליכה עד מערת אליהו הנביא עם שפע תצפיות וחורש טבעי כרמלי חייפאי. סיורי דתות בעקבות האחמדייה המוסלמים בכבאביר, דרוזים בכפרי הכרמל, נצרות בסטלה מריס ולמוסלמים והיהודים מערת אליהו הנביא קדושה עד מאוד.
סיורים בחיפה של דהאר אל עומאר, ואדי סאליב, סיורים בהדר הכרמל ועושרה במייסדים אישים וחלוצים."קניון קסטרא חיפה".
1. בעבר היתה באיזור זה העיר קסטרא שע לפי המקורות הייתה עויינת לעיר היהודית. איכה רבה:
2. המרכז הוקם ע"י משפחת דנקנר במטרה להיות מרכז קניות אומנותי -תירותי , אך המקום נכשל.
3. האומן היהודי אריק ברוור (ביתו תמנע ברוור), מפתח סגנון ציור ריאליסטי-סוריאליסטי ומבצע עבודת אומנות על אריחי קרמיקה שמתחברים ביניהם. הנושאים לציוריו לקוחים מעולם המקרא. כדאי להגיע לכאן עם ספר התנ"כ ולהקריא את הפסוקים המתאימים. כל ארבעה ציורים מתארים תמונות מחייה של דמות אחת. הדמויות לפי הסדר משמאל לימין- יעקב, יוסף, יהושוע בן נון, גדעון, שמשון ודוד. נוסף ישנו עמוד אריחים המספר את חד-גדיא. 4. תקרת המבנה נרשימה מאוד בצבעי כחול ולבן. זהו בטון הנראה כזכוכית. על התקרה מצוירות תמונות מספר משלי אשר לשלמה. 5. בבנין נמצאת תערוכה משנות ה-50 הקרויה- אוצרות בחומה. ואף חלק מהממצאים שנחשפו בתהליך הבנייה. דרך פרוייד-עלייה לעיר. צריך להודות לבריטים שאסרו לבנות בוואדיות , וכך קיבלנו ריאות ירוקות. לאורך הדרך יש מצפורים והרבה מסלולי הליכה לאורך הנחלים.
העיר חיפה התחילה מלמטה. על הכרמל לא הייתה התיישבות. כיום הרוב גר למעלה ויש רצון להחיות את העיר התחתית. רחוב אבא חושי הוא הרחוב הארוך ביותר בארץ כי הוא מגיע עד לעוספייה.
חיפה מתאפיינת בהיותה מרכז העולם ל: לבאהי, למסדר הכרמיליטי, לאחמדים, ללדרוזים (בדלית אל כרמל ), למושבה הטמפלרית הראשונה בארץ.
חיפה היא עיר דוגמה לדו-קיום כי רוב התושבים אינם דתיים.
מסגד מחמודיה של האחמדים בחיפה-
נמצא בשכונה הקרוייה כאבאביר. מקור השם אולי מצמח הצלף הנקרא בערבית
או מייצור הסיד , סיד בערבית נקרא- כברה.
במסגד ישנו מינבר, מיחראב שהקיבלה שלו פונה למכה ו2 מינרטים (לפאר את המסגד).
1. במאה ה -19 יש תמורות ושינויים בעולם. גם בהודו יש שינוי איש משכיל, דתי מוסלמי בשם מירזן אחמד שרצונו לחזור לקוראן המקורי ללא פרשנויות. הוא מפרש את המילה גיהאד= מאמץ והשתדלות. כלומר למלחמתו של האדם ביצר שלו. האמין בצורך ליצור דיאלוג ואהבה בין עמי הספר.
2. עם מותו קמה "התנועה האחמדית" , תלמידיו מפיצים את תורתו בחיפה והמוסלמים הסופים שהיו כאן מקבלים את תורתו. 3. המוסלמים רואים באחמדיםי כופרים ('מורתדים'), כי מוחמד היה אחרון הנביאים.
4. המרכז שלהם בלונדון. לעיתים מתנכלים להם ובפקיסטן אף הציתו את המסגדים שלהם. כמו כן מונעים מהם לקיים את החאג' ולהיכנס למכה. 5. תירגמו את הקוראן לשפות רבות כולל אידיש. מתכננים להקים מרכז מבקרים. קדושת האנשים אצלם קודמת לקדושת האבנים.
נסיעה לתצפית לכיוון הגנים הבאהים- ברחוב יפה נוף שבימי המנדט נקרא רחוב פנורמה. ישנה טיילת לואי ע"ש הבן לואי למשפחת גולדשמידט שנהרג בתאונת דרכים. הטיילת הוקמה ומתוחזקת במימון המשפחה. (שמו בעברית אריאל – ולכן גם בירושלים ישנה טיילת על שמו במימון ובתחזוקת המשפחה).
מקור השם חיפה וקצת על חיפה-
א. מקור השם חיפה לא ידוע. יש המפרשים עם המילה חוף או "חוף יפה". יש המפרשים את מקור השם במילה הארמית כיפא שמשמעותה סלע. בתקופת בית שני ובתקופה הרומית הייתה חיפה ידועה כעיר מעורבת . במשנה ובתלמוד מוזכרים הרבנים "יוסף החיפני", עוזרו של רבי יהודה הנשיא, והאמורא רבי אבדימי דמן חיפה (שציון קברו נמצא בדרך יפו בסמוך למפגשה עם דרך העצמאות). כמו כן, חיפה נזכרת כיישוב שיהודיו לא הורשו לעלות לתורה, בשל אי הקפדתם על הגייה נכונה בעברית: ככתוב במדרש איכה רבה. "אין מורידין לפני התיבה לא אנשי בית שאן ולא אנשי בית חיפה ולא אנשי טבעונין מפני שקורין לאלפין עיינין ולעיינין אלפין".
ב. הצלבנים השמידו את הקהילה היהודית הן בחיפה והן בירושלים. ואילו בגליל הישוב הצטמצם. בתקופה הצלבנית עכו היא עיר הבירה.
ג. בשנת 1761 השליט הגלילי דהאר אל עומר הקים את חיפה ובנה סביבה חומה. ד. במאה ה-19 לאחר המהפיכה התעשיתית, מגיעות ספינות קיטור גדולות שלא יכולות לעגון בעכו לכן מגיעות לחיפה, כתוצאה מכך העיר גדלה , מתפתחת (על חשבון עכו) ויוצאת מהחומות . (הם לקחו את אבני החומות והשתמשו בהן לבניית הבתים. ) בשנת 1265 נכבשה העיר על ידי ביברס, חומותיה נהרסו והיא הפכה ליישוב דייגים קטן.
בתקופה זו מגיעים לחיפה הטמפלרים והבאהים.
ה. הרצל קבע כי חיפה היא "עיר העתיד", חזון שביטויו העיקרי הושמע ברומן האוטופי "אלטנוילנד" שיצא בשנת 1902, ובו מתאר הרצל עיר נמל בינלאומית ופורחת, שבה "הכבישים חלקים היו כמדרכות והמכוניות חפזו-עברו על גלגלי הגומי שלהן כמעט ללא רעש… זאת היא רכבת האוויר החשמלית".
ו. בשנת 1905 העיר גדלה מ 5 אלפים ל 20 אלף איש. ז. הבריטים מובילים את צינור הנפט מעיראק לבתי הזיקוק ,לנמל חיפה ומשם לאימפריה הבריטית. כיום האוכלוסייה הערבית מהווה כ- 10% מאוכלוסיית חיפה. רובם ערבים נוצרים. העיר שוחררה ע"י ההגנה ,במבצע שהתקיים בתאריך- 22/4/48 . תוך 30 שנה האוכלוסייה מכפילה את עצמה ויותר. היהודים גרים בכרמל ואילו האוכלוסייה הערבית מעבה את תחתית הכרמל.
ח. הנמל מחד, העלה את חשיבותה של חיפה ומאידך הנמל חסם את הגישה לים ולכן התיירות לא התפתחה בה. נוצר מצב אבסורד- יש ים ולא ניתן להינות ממנו, ובנוסף, הבתים היקרים הם דווקא הרחוקים מהים.
י. בשנת 1898 הגיעו לחיפה וילהלם השני ואשתו אוגוסטה ויקטוריה והשקיפו על המושבה הגרמנית השוכנת ממול. לציון ביקורם הקימו הטמפלרים במקום אובליסק. בשנת 1918 הסתערו הבריטים על חיפה וניהלו קרב קשה נגד הטורקים. נצחונם הושג רק לאחר שהתגברו על עמדת התותחים האחרונה של הצבא הטורקי שהתחפרה ליד האובליסק. הבריטים בזעמם פגעו באובליסק והוא שוקם שנים מאוחר יותר.
הגן הבאהי של חיפה
א. השיעים התפצלו בעקבות מותו של עלי. הם מאמינים ומחכים להתגלותו של האימאם הנעלם. בשנת 1840 מופיע באיראן אדם הטוען שהוא ה"באב" וכי בשנת 1850 תבוא הגאולה. הוא נחשב למבשר הגאולה. הוא נכלא בכלא עכו וייסד דת חדשה. שם כתב את כתביו "הספר הקדוש" , שאלוהים התגלה למשה, לישוע, למוחמד, ולבודהה. ב. יצר את הדת הבהאית בה כולם שווים,(צריך לבטל את הדתות והלאומים). שפה אחידה . שוויון בין גברים לנשים. האמת המדעית קודמת לאמת הדתית. . ג. כיוון שלא קרה כלום , הוא טען שהוא המשיח = "המהדי" ומוצא להורג בעוון כפירה. אמר לבנו שהכרמל הוא הר האלוהים ולכן הם רכשו את האדמות מהטמפלרים ותורכים. בשנת 1909 הביאו את עצמותיו ועל קברו בנו את כיפת הזהב בשנות ה-40 של המאה ה-20. בגינון הושקע כ רבע מליון דולר. ד. איתו נרצחים רבים מידידיו , מלבד אחד שאמר שזכה להתגלות ואמר שכל דבריו של הבאב הם אמת ולכן הוא הנביא הבאהאולה. הוא נקבר בעכו. בתפילה הם פונים לכיוון עכו.
ה. המספרים 9, 19 בעלי חשיבות וקדושה. היו לו 19 תלמידים, 19 טרסות בכל פעם והקבר.
ו. כיום הדת הבאהית מונה כ- 6 מיליון מאמינים בעולם. בארץ אין קהילה קבועה. יש בארץ כ- 800 מתנדבים העושים כאן שנת שירות ומתחלפים. התרומות מתקבלות רק מהמאמינים בדת. ראש השנה נחגג ביום השוויון. מדי מספר שנים נבחרים 9 נציגים על ידי הצבעה .
ז. שער הכניסה לקבר ניתן לראות סמלים איסלמיים בהם 3 קווים המייצגים: אנושות, נביאים ואלוהות, והקו המחבר ביניהם הוא הב הלוא אה סמל נוסף הוא המחומש המייצג את 5 מצוות האסלאם והסמל של מצולע בעל 9 צלעות. המבנה משלב מזרח עם המערב , העמודים הרומיים והגבוהים מייצגים את המערב ואילו המזרח מיוצג בקשתות. גם בגן ישנו שילוב בין מזרח ומערב. נסיעה לכרמל הצרפתי- למנזר הכרמליתיים.
בסמוך ישנו מוזיאון ימי ארכאולוג היחידי בארץ, שם נמצא 'איל הניגוח הרומי היחידי בעולם. בסמוך גם מוזיאון העפלה וחיל הים. הטמפלרים סללו כביש שנקרא- 'דרך ההר' , שמו שונה ל'ראש ההר'. גם 'שד' האו"ם' שינה את שמו ל'שדרות הציונות' כי באום נערכה הצבעה שדגלה שהציונות היא גזענות. כדאי לנסוע לרחוב הרצליה ובכיכר להסתובב כדי לראות את גני הבאהיים מלמטה. רחוב הגפנים (ואן טראסה בגרמנית)נקרא כך- כי בעבר היו פה מטעי גפנים של הטמפלרים.
סיור בסטלה מאריס חיפה.
מקור השם מר=טיפה=סטילה, ים=מאריס שהפך לסטלה מאריס- כוכב הים. מכאן מרים אם ישוע הופכת להיות גם הפטרונית של יורדי הים.
1. במסע הצלב ה-3 נוסד מסדר הכרמליטים על הכרמל , (השם נגזר מהכרמל).המקום בו אליהו הנביא נלחם בנביאי השקר. חלק מהם נשאר בארץ והם מכונים "הכרמליטים היחפים" (בסנדלים). (הכנסייה מנציחה את אליהו ואת מרים). הסמל של הכרמליטים הוא יד האוחזת לפיד כידו של אליהו שנלחם בנביאי השקר ככתוב בספר מלכים א' פרק י" ט פסוק 9-10 " וַיָּבֹא-שָׁם אֶל-הַמְּעָרָה, וַיָּלֶן שָׁם; וְהִנֵּה דְבַר-יְהוָה, אֵלָיו, וַיֹּאמֶר לוֹ, מַה-לְּךָ פֹה אֵלִיָּהוּ. וַיֹּאמֶר קַנֹּא קִנֵּאתִי לַיהוָה אֱלֹהֵי צְבָאוֹת, כִּי-עָזְבוּ בְרִיתְךָ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל–אֶת-מִזְבְּחֹתֶיךָ הָרָסוּ, וְאֶת-נְבִיאֶיךָ הָרְגוּ בֶחָרֶב; וָאִוָּתֵר אֲנִי לְבַדִּי, וַיְבַקְשׁוּ אֶת-נַפְשִׁי לְקַחְתָּהּ."
2. בכנסייה ישנם 4 עמודים לזכר 4 האנווגליסטים. יש גם 2 טבלאות על הפילוסופיה של הכרמיליטים ועל 2 נזירות כרמליטיות בעלות חשיבות רבה אדית שטיין והערבייה מאיעבלין. אדית שטיין הייתה יהודייה , התנצרה והצטרפה למנזר הכרמליטי בגרמניה, היא תרמה לקהילה והעלתה למודעות את מעמד האישה וזכויותיה. בשנת 1938 מבקשת להיפגש עם האפיפיור על מנת שיגנה את הנאציזם אך ללא הועיל. מעולם לא הכחישה את יהדותה ובשנת 1942 היא נלקחת למחנה ההשמדה אושוויץ. לאחר מותה היא הופכת לדמות נערצת ואף העיתון הגרמני כתב : שמעולם לא הייתה לעם הגרמני אישה דגולה כמוה. לזיכרה הוקמו אנדרטאות, רחובות ,פסלים ועמותות ובשנת 1984 קיבלה את התואר מבורכת. בתאריך 9 לאוגוסט נקבע יום חג לכבודה.
3. בשנת 1799 הושארו במנזר זה חייליו של נפוליאון שהיו חולים בדבר, הם נרצחו ע"י אל ג'אזר ולכן במקום יש קבר אחים הבנוי בצורת פירמידה. מופיע הפסוק הלקוח מקינת דוד בספר שמואל ב פרק א' "איך נפלו גיבורים". כיון שספר שמואל א נחשב אצלם כספר מלכים א' ולכן שמואל ב' הופך למלכים ב' ככתוב בפירמידה REG 1-25 2 .
4. במלחמת העצמאות של צ'ילה התיכו את התותחים וייצרו פסל של מרייה אותו נתנו מתנה להר הכרמל. מריה מכונה גם : "גבירתינו שעל הר הכרמל'. 5. בסמוך נמצא בסיס של חיל הים . יש עליו צלב כי המבנה מושכר מהכרמליטים. 6. בסמוך נמצאת טחנת רוח זכר לרצון של המתיישבים לגדל באיזור חיטה. כיום משמשת כחדר תפילה קטן=קפלה. 7. הכרמליטים סללו את השביל הראשון בכרמל, לאורכו ניתן לראות בורות מים ומדרגות. השביל מוביל למערת אליהו הנביא.
סיורים במערת אליהו הנביא בחיפה-
1. על פי המסורות עוד מהמאה ה -10 לספירה שאליהו היה במערה זו. המקום מקודש לנוצרים למוסלמים לדרוזים (הנביא שנותן את הצבע הירוק לדגל הדרוזי) וליהודים. המקום אומץ ע"י היהודים בעקבות המסורת הנוצרית. 2. על קירות המערה ניתן לראות חריטה של שמות יהודיים ביוונית ואף את המנורה.
3. בקצה המערה ישנה פרוכת המסתירה את המיחרב שפונה לכיוון מכה.
4. ממול- המוזיאון הימי הלאומי, אנדרטה למשחתת אח"י אילת. וגשר הפיקוד של הצוללת אח"י דקר.
בית כנסת הסלוניקאי בחיפה הנמל נבנה בשנת 1933 ע"י הבריטים, לבנייתו הובאו פועלים מקהילת סלוניקי ובכך הם ניצלו מציפורניהם של הנאצים במלחמת העולם השנייה. תיבת החזן בבית הכנסת בנוייה בצורת ספינה כדי להנציח את הנספים.
נסיעה לוואדי ניסנאס בחיפה
כנראה והשם ניתן על שום ריבוי הנמיות באיזור. נמייה בערבית קרוייה- ניסנאס.
בבית הגפן התקיימו מפגשים בין יהודים וערבים ומכאן יזמו את "פסטיבל החג של החגים". חנוכה- כריסמס-וחג מוסלמי כיום רובם נוצרים ומעט מוסלמים.
ואדי ניסנאס לפי ספרו של סמי מיכאל- "חצוצרה בוואדי", סיפור אהבה בלתי אפשרי בין ערבייה מקומית לעולה חדש ממוצא רוסי והמשכו בסיור, מרקם התושבים בוואדי ניסנאס, קולינריה וסיור טעימות בוואדי ניסנאס.
מיהם הטמפלרים?
1. נוצרים מגרמניה שהאמינו שיש להכשיר את הקרקע לבואו של ישוע ולכן אין הם צריכים כנסיות , כי המקדש האמיתי נמצא בלבו של כל מאמין. מקדש באנגלית קרוי טמפלום, ומכאן נגזר שמם.
2. בחיפה הוקמה המושבה הטמפלרית הראשונה משנת 1865 והגדולה ביותר מבחינת מספר האוכלוסייה. השנייה היא ביפו, השלישית בשרונה והרביעית בירושלים. הן קרויות- מושבות האם. בהמשך מחוסר מקום הוקמו עוד 3 מושבות בת . שתיים על הכביש חיפה-נצרת : בית לחם הגלילית (מתפללים בבית העם), ואת אלוני אבא (מתפללים בכנסיה). השלישית- בני עטרות = ווילהלמה ע"ש אשת הקיסר ווילהלם השני שאישתו עזרה להם.
3. סללו כביש רחב מאוד כמו בגרמניה (רוחבו 35 מטרים) , המגיע לים. משני צידיו בנו בתים. בתחילה עסקו בחקלאות כמו גפנים וחיטה אך משנכשלו עברו למלאכות אחרות. עקב משבר שנוצר בקהילה חלק מהם חוזר להתפלל בכנסייה.
4. הקימו מפעל למנועים, מפעל לבטון, הביאו איתם קידמה וטכנולוגיה שאותה למדו מהם בני העליות הראשונות.
5. בימי מלחמת העולם הראשונה, חלק מהטמפלרים סייעו לטורקים ולכן בימי המנדט הם מסולקים מהארץ.
6. בשנת 1933 עולים הנאצים לשלטון, הטמפלרים בחיפה השתייכו לסניף של הנאצים – גם אדולף אייכמן הגיע לבקר אותם. הבריטים רואים בהם גיס 5 ובשנת 1941 הם מגורשים לאוסטרליה ולגרמניה. הטמפלרים שנשארו בארץ הוחזקו כבני ערובה והייתה עיסקה לשחרר אותם בתמורה לשיחרור יהודים מאירופה שהיו בידיהם סרטיפיקטים. חלק מיהודי הולנד ניצלו בזכות עיסקה זו. בשנת 1942 היהודים הגיעו מאירופה ברכבת דרך ראש הניקרה וזו הייתה הפעם הראשונה שהיישוב היהודי בארץ נחשף לזוועות הנוראיות.
7. עם קום המדינה, הטמפלרים עזבו . הבתים נשארו ריקים . תשלומי הפיצויים קוזזו עם הרכוש הטמפלרי. האיזור נעזב והיתה כוונה להרוס ולפנות את הבתים, אך בעקבות התיכנון של הבאהים להקים ולבנות 'גנים תלויים' , הוחלט לשמר ולהפוך את האיזור לאתר תיירותי ביחד עם הגנים הבאהים.
8. לפנות ערב הגנים מוארים למשך שעתיים, כזכר לנר שדלק במשך שעתיים ושימש את הבהאב לקריאה ולכתיבה בהיותו בכלא.
נסיעה לחיפה העתיקה-
בדרך כל האיזור הנמצא בסמוך לנמל היה פעם ים. הבריטים ייבשו את האיזור כולו כדי לבנות את הנמל. בממגורות החיטה יש מוזיאון קטן לחיטה, יש מפעל שמן וגם מוזיאון הרכבת.
חיפה העתיקה של דwהאר אל עומר הייתה קטנה ומוקפת בחומה. ברובע הנוצרי של העיר ניתן לראות מבנה של הכנסייה היוונית האורתודוכסית שנשארה עד היום בבעלות הכנסייה. כיום מתחזק את הכנסייה. זהו מפעל חיים של ערבי נוצרי בשם כאמיל שחאדה שמקדיש את חייו לשיקום אסירים משוחררים מכל הדתות. הם עובדים ולנים באיזור הכנסייה. כאמיל נפטר די צעיר, אך ישתו וילדיו ממשיכים את צוואתו . הם עובדים יחד עם עמותות 'לתת', 'עלם'. חלק מהאסירים חוזר לכאן בהתנדבות. ברחוב פל"ים בין שני הרמזורים היו שערי העיר השער הצפוני נקרא שער עכו והדרומי נקרא- שער יפו. ישנה 'כיכר העגלות' משם יצאו העגלות לדרכן. עירית פריז משקמת את המקום הנקרא כיום 'כיכר פריז'. במקום ניתן לראות את משרדי הממשלה, בתי המשפט, בניין הטיל, משרד הבריאות והפנים. ישנם שערים , בסף השערים ישנן תמונות מהמאה ה-19 המספרות ומתארות את חיפה. בשנת 1906 נבנה מגדל השעון על ידי עבדול חמיד ה 2 שהקים הרבה שעונים באימפריה שלו. המגדל מתואר כמגדל הגבוה ביותר שהיה אי פעם.
אשמח לעיונכם בשני אתריי ליותר אפשרויות ורעיונות www.efitours.co.il www.siyureboutiqe.com