סיור בגן לאומי אפולוניה(תל ארשף) השוכנת על מצוק כורכר מעל אחד מחופי הים של הרצליה.
אפולוניה היא מצודה עתיקת יומין במישור חוף השרון בדרך מיפו לקיסריה הצלבנית וסמוכה לסידנא עלי.
ארסוף הייתה בתקופה הפרסית, פיניקית והלניסטית והייתה בתחומי הממלכה הסלולרית והיה מעגן לספינות ששטו מיפו לדור ובהמשך השם השתנה מארסוף שהינו שם שמי לאפולוניה עם שם יווני(רשף ואפולו הם היינו הך)- בתקופה הרומית אפולוניה גדלה מאוד ובתקופה הביזנטית הייתה אפולוניה הכי גדולה בשרון , הייתה כנסיה גדולה וקהילה של שומרונים(חשבו אולי שקבר עלי הכהן קרוב לאפולוניה) ובתקופה המוסלמית בוצרה והתכנסה בתוך עצמה ולא גדלה. בתקופה הצלבנית היה מצור סביב אפולוניה ולא צלחו בעיבוד אפולוניה ורק שנתיים לאחר מכן נכבשה אפולוניה בשנת 1101 בראשות בלדווין הראשון ובעזרת הקומונה מג'נובה עם צי ימי.
ביער ארסוף היה קרב בין ריצ'ארד לב הארי לסלאח א דין בו מנצחים הצלבנים את המוסלמים אך לא יכולים לירושלים ובשנת 1241 בוצרה בחוזקה ונהנה נמל ובשנת 1261 עברה לידי מסדר ההוספיטלריים– קצת על הרצליה – הרצליה נוסדה ב1924 וקרויה על שמו של חוזה המדינה בנימין זאב הרצל ואחת הערים החזקות במדינת ישראל וחברה "בארגון פורום ה-15".
מייסדי הרצליה היו יהודים אמריקאים(בחלקם) מאירגון "קהילת ציון" , את העסקה הראשונה ביצע יהושע חנקין כדקנה את האדמות מאנשי הכפר הגליל ואל אחרים(סידנא עלי), אל המייסדים הראשונים הצטרפו מאירגון "בני בנימין" שרצו לגור בשכונה נפרדת בשל הניסיון הרב שעימו באו והתכנון הראשוני היה של ריכארד קאופמן בסיגנון "עיר גנים". בשנות ה-50 צירפו את השטח הערבי של הגליל ואל אחרים באיזור סידנא עלי להרצליה ,באיזור אפולוניה הייתה מעברה בשם "רשף". "בית הראשונים הרצליה" מספר את סיפורה של הרצליה בתחילתה, הרצליה נוסדה ב 23/11/1924, סיפור בניית הצריף הראשון ומשנת 1960 הפכה לעיר. בבית הראשונים בהרצליה ניתן לראות את צורת החיים במושבה הצעירה, שחזור חדר מגורים משנות ה-40 בסלון של משפחת צ'יזיק, כלי עבודה, סיפור האהבה היא הביצה של הרצליה, ההגנה וההעפלה לחופי הרצליה.
"תל מיכל" הרצליה ובו אתר ארכיאולוגי, בערבית קרו חמש הגבעות מול המרינה של הרצליה "מכמיש" ופירושו של "מקאל" בפניקית הוא רשף וממקאל למיכל הדרך קצרה, בתל מיכל נמצאו עדויות האדם הקדמון אך ידיות ממש יש מתקופת הברונזה התיכונה, לפני 4000 שנים. בתקופה ההלניסטית היתה פה מצודה רבועה וכל צד היה לאורך 25 מטרים, נמצאו גתות ובתקופה הרומית נבנית מצודה ענקית ובתקופה מסויימת מחליפה תל מיכל של ימינו את אפולוניה בגלל מיעוט התושבים במישור חוף השרון.
סידנא עלי הרצליה מסגד על צוק המופעלים התיכון והיה מסגדו של כפר אל חרם שדכן פה עד יום העצמאות ומלחמת העצמאות בתש"ח. במסגד סדנא עלי קברו את עלי בן עולים מצאצאי החליף הצדיק עומר בן חט'אב , עלי היה לוחם עז שנהרג בקרבות מול הצלבנים באיזור אפולוניה בשנת 1250. סידנא עלי קדושת וסלמים קוראים לו יקנעם המסמל מקום קדוש או אל חרם או פשוט סידנא עלי. המסגד הנוכחי של סידנא עלי הוקם בתקופת הממלוכים והערביים נהגו להתאסף פה בסוף עונת הטיולים. סידנא עלי מוזכרת גם בכתבי יהודית של משה ויהודית מונטיפיורי ומתאר את המקום השומן ומכוסה חולות.
"המשטרה הבריטית בסידני עלי" בשרון.
מצפון לסידנא עלי ישנו מוסד לעברינים צעירים מצפה ים והוא שוכן במשטרה בריטים ששלטה על החופים.
בשנת 1945 הגיעה לחופי שפיים האוניה "ברל כצנלסון", האוניה התגלתה על ידי הבריטים אשר הזעיקו כוחות צבא לשפיים ובעקבות כך הוחלט לפוצץ את משטרת סידנא עלי ובעקבות כך הטילו עוצר הבריטים על שפיים ורשפון. אלפים מבני הישוב הגיעו לשבש את החיפושים של הבריטים ואף הפעילו בישובים גס מדמיע וכשהגיעו המונים לעזרה ירו לכל עבר ונהרג יהודי מכוחותינו. כאן גם פעלה עם הקמת המדינה "יחידת המתאבדים של אסקימו" עם המפקד אהרון בן יוסף ולאחר שתי שנות פעילות התחברו והתמזגו עם "שייטת 13".
כפר שמריהו- כפר שמריהו הצמודה לאמא הגדולה הרצליה והוקם בעשרים למאי 1937 הישוב חקלאי על ידי "חברת רסקו" עבור עולים מגרמניה(רסקו פעלה בגרמניה למען העלאת רכוש יהודי ארצה), בשנת 1939 הוקמה מחלבת נוגה על ידי משה פרנקנטל ובשנת 1953 הפכה ל" טנא נוגה".
רישפון וקיבוץ גליל ים-
רשפון מושב עובדים השרון בין נתניה להרצליה והוקם בשנת 1936, בתחילה רצו לקרוא לישוב רשפונה על שם עיר עתיקה ובתקופת ממלכת ישראל הייתה עיר נמל והתושבים בחרות את "רשפון", החוף הקרוב אל רשפון קרוי " חוף הבירה" על שם אוניית דיג שעלתה על שרטון בסערה קשה בשנת 1958 וניתן לראות את שרידיה עד ימינו אנו, ניסו למשוך אותה לחוף אך נתקעה על הסלעים.
ממש עם הקמת המדינה בנובמבר 1948 נכנסו פידאיונחם מסתננים לרשפון לבית משפחת וייס ברשפון רוצחים את אליעזר וייס ולוקחים בשבי את אשתו אסתר וייס למחנה השבויים בירדן אום אל ג'מאל(היו שם בסך הכל 700 שבויים ישראלים באיזור מפרק בצפון ירדן) שוב חדרו מסתננים בדצמבר 1948 רוצחים את אלימלך זלצהנדלר ושניהם הראשונים שנקבעו בבית העלמין של רשפון. קיבוץ גליל ים- "קבוצת עולים מנמל תל אביב" מקימים את גליל ים בשנת 1943 ויושבים על אדמות שקנתה קק"ל מהכפר הערבי "אג'ליל", השם גליל ים מוזכר בספרות השומרונים וכנראה עבר לשם "אג'ליל" שדכן קרוב עד מלחמת העצמאות.
שפיים געש ויקום-
שפיים קמה בשנת 1935 בין נתניה והרצליה והשם בא מספר ישעיהו-אפתח על שפיים נהרות ובתול בריכות ומעיינות, חברי הקיבוץ עזרו בהעלאת מעפילים והבריטים אף מטילים עוצר על שפיים, שפיים מהקיבוצים המבוססים ועסקיו מפוזרים על תעשיה חקלאות ותיירות קיבוץ געש הוקם על ידי יוצאי דרום אמריקה בשנת 1949 ורצונם היה להקים את חשובים הנכבה והסבירו להם שגם מישור החוף הוא ספר ותקימו את ישובכם בגעש של היום, געש כנראה בא מאגדה שמספרת שאברהם הרצפלד אמרר להם שהמסר שלכם "גועש" ולכן געש.
קיבוץ יקום הוקם בשנת 1947 על ידי הקיבוץ הארצי , הקיבוץ כמעט הוקם ליד חדרה , לאחר קניית אדמות זבאבדדה מקימים מגדל מים ואט אט בתים, הרבה התנגדו לשם "יקום" והציעות את "פלגים", "אשלים", "גבעים", "שער ים", לאחר יבוש ביצות השרון קיבוץ יקום וסביבתו פורח ומצליח הכל קנה מידה.
סיורים מודרכים בישוב אודים וטיול סיור בבצרה בני ציון וחרוצים כולל שמורות טבע וסיפורי מייסדים בשרון.
מי היה עלי מסידנא עלי…? בין תל אביב לנתניה בחלק הצפוני מערבי של הרצליה נמצא מסגד "סידנא עלי"…
עלי אבן עלים, שהיה מזרעו של החליף עומאר אבן אל חטאב, בונה האימפריה המוסלמית בתחילתה ומנצח הקרב המפורסם "אל ירמוק" בין המוסלמים לביזנטים הנוצרים. עלי בן עלים או עלי בן עולם היה מלוחמיו המסורים של סלאח א דין אל איובי המפורסם. עלי בן עולם נהרג בקרבות נגד הכופרים הצלבנים ולכן קיבל כבוד רב בהיסטוריה המוסלמית. יש האומרים שנהרג בשנת 1080 וצלבנים טרם נראו בארץ….המסגד הנוכחי נבנה בתקופה הממלוכית בשנת 1481 יש לציין שהממלוכים הרסו את ישובי החוף של מדינת ישראל ויהודית מונטיפיורי מתארת את סביבת סידנא עלי: "הגענו בתשע אל קבר עלי בן עולים… האזור כולו שמם, מכוסה חולות בכל הדרך. לא מצאנו לנו מחסה זולת בית-תפילה מוסלמי אחד, שגם בו רבו היתושים עד מאד. בכל זאת שמחנו, כי הישגנו לנו מקום להינפש ולסעוד ליבנו בפת שחרית. האבטיחים היו לנו כמעדני מלכים". הכפר אל חראם(הקדוש) מוקם בסמוך לסידנא עלי בסוף המאה ה-19, מתפרנסים מגידולי הדרים ובננות ולא מעט דיג ימי.
בתחיחת שנות השלושים היו 333 תושבים וכמעט הוכפלה לקראת מלחמת העצמאות ב 1948
לאחר זכויותינו משתלטים על שייח מוניס אנשי אל חראם חודשים לגורלם ועוזבים את הכפר אל חראם שדרך אגב מכרו חלק מאדמותיהם לפרוייקט "התיישבות האלף" בתחילת שנות השלושים והישוב רישפון הוקם קילומטר וקצת מזרחה לו. ניתן לבקר במסגד וכמובן לכבד את קדושת המקום לאסלאם, ממליץ גם 200 צפונה להכיר את "בית הצדפים", ניתן גם לרדת לחוף ולהכיר מקרוב את "המעגנה" של אפולוניה והתמוטטות חומת ארסור הצלבנית אל החוף….לסיום, צריך להגות סידנא עם אהה ולא סידני…
אשמח לעיונכם בשני אתריי ליותר אפשרויות ורעיונות www.efitours.co.il www.siyureboutiqe.com
סיור בשפיים געש וקיבוץ יקום, סיורים בבני ציון חרוצים ובצרה, סיור הטובים תל יצחק ובית יהושע.
סיור בנתניה ברחוב הרצל מאום חאלד עד כיכר ניצה, סיגנונות בניה הרחוב הרצל, ההיסטוריה של נתניה, סיפור הסרג'נטים מרחוב הרצל לשכונת דורה, סיפורי מעפילים ואף על פי כן בטיילת נתניה.