סיורים מודרכים לקבוצות בתל אביב יפו , ירושלים, זכרון יעקב עכו חיפה

סיור בעקבות משפחת אהרונסון וארגון ניל"י בזיכרון יעקב.

סיור טיול גיבוש להיכרות עם משפחות מייסדות בזכרון יעקב כמו משפחת אהרונסון וסמסונוב, משפחות בונשטיין וברונשטיין, גרף ווילדר, משפחות לייטנר וגרף, הרשקוביץ וכהן. "סיפורה של משפחת "שכונת בזכרון יעקב: משפחה יהודית שעלתה לזכרון יעקב מבקאו ברומניה, ההורים אפרים אהרונסון ומחכה. ילדי משפחת אהרונסון- אהרון אהרונסון, צבי (הירש) אהרונסון הגדולים והארץ נולדו שמואל, אלכסנדר, שרה ורבקה.(היו אמורות להיות שתי בנות נוספות שרדו. אחיו הצעיר של אפרים פישל הגיע ארצה קלמן משה אהרונסון כנראה באותו פרק זמן. אפרים פישל אהרונסון, חקלאי ואיכר עיקש להפסיק לקבל תמיכה מהברון אדמונד דה רוטשילד. הבן אהרון אהרונסון נחשב לילד מחונן ועילוי בתחומו אגרונום ומדען, איש טבע פוליטיקאי. אהרון אהרונסון היה בין "האתרוגים" הראשונים , דור ראשון לעליה שנולדה פה בארץ ישראל, אהרון התפרסם מאוד שכיחה את "אם החיטה" ובזמן מלחמת העולם הראשונה הרים את אירגון ניל"י עם שרה אהרונסון, אבשלום פיינברג, יוסף לישנסקי ועוד. אהרון אהרונסון לומד אגרונומיה בגריניון בצרפת וסיים בשנת 2896 ומעיד נשלח להיות מדריך חקלאי במטולה שרק נולדה ועלתה על הקרקע אך בשל אי הבנות מקומיות ואולי אי התאמה עוזב אהרונסון את מטולה ועוזב לתורכיה שם ניהל חווה חקלאית ענקית ושב לזכרון יעקב בשנת 1900.

אהרון אהרונסון לא הצליח לקבל עבודה אצל הברון או חברת יק"א החדשה ולכן פנה לדרך עצמאית והקים סוכנות ייבוא למכונות חקלאיות כמו משאבות וקומביינים ועם חבריו דוקטור זליג סוסקין(אגרונום ואיש התנועה הציונית ומייסדים נהריה)יוסף טריידל (מהנדס ומודד קרקעות שעבד אצל הברון רוטשילד בחברת יק"א בחיפה))הקימו את "המשרד האגרו טכני". בזמן מלחמת העולם הראשונה הקים את מחתרת ניל"י ועושר לבריטים הידיעות מודיעיניות חשובות,אנשי ניל'י עסקו גם בשיפור המצב הכלכלי הקשה של יהודי ארץ ישראל כשהעבירו כספים מארצות הברית בעזרת ספינות בריטיות והעברת הכסף לישוב.

לאחר מלחמת העולם הראשונה היה איש פוליטי בוועד הצירים שניהל את הישוב היהודי בישראל, עזר לחיים וייצמן במשלחת הציונית לוועידת השלום בפריז בשנת 1919 ובשל הידע הרב על ארץ ישראל התשעים עם רבים המנהיגים והקשיבו להערותיו המדיניות של אהרונסון. אהרונסון והטבח התורכי בארמנים – אהרונסון מבקר בעיתונות הבריטית את אלה שיושבים באנגליה ולא מבינים את השואה הארמנית, הוא בעצמו הסתובב ומתאר את הקורה מסיור במחנות ארמנים בצורן, מתאר את הסחר העבדים ושוק עבדים ומתאר מכירת נערות ארמניות בדמשק שם נכח וכן מתאר באיסטנבול לאחר שבועות של מעכב לאיסוף קבוצות של עשרה ארמנים לערך ושולחים אותם למדבר. על שמו של אהרון אהרונסון המושבה כפר אהרון והיום היא חלק מה ציונה, הבניינים הראשונים בפקולטה לחקלאות ברחובות גם הם על שמו של אהרונסון.

קצת על שרה אהרונסון – נולדה ב-5 לינואר 1890, בוגרת בית הספר במושבה זכרון יעקב ודיברה שש שפות שרה למדה אגרונומיה בוטניקה, התחתנה בשנת 1914 עם חיים אברהם איש עתיר ממון וחיו באיסטנבול, חיים אברהם הסתובב בעולם ולא היה הרבה בבית חדרה אהרונסון התגעגעה לזכרון יעקב והיא בסוף 1915 חוזרת לזכרון יעקב, שרה אהרונסון רואה ממש בעיניה את השואה של העם הארמני וזה משפיע עליה מאוד במיוחד שגם אהרון אהרונסון חווה זאת , לאחר הגעתה ארצה מקימים את אירגון ניל"י למען להוציא את התורכים הרעים ושתגיע אימפריה נאורה. אלכסנדר אהרונסון נולד בשנת 1888בזכרון יעקב וממייסדי ניל"י, חרוץ ועבד לצד לימודיו בחווה של אהרון אהרונסון בחדרה, אלכסנדר היה לראש "הגדעונים"- ארגון נוער ציוני שעזר לאנשי זכרון יעקב, שקמו דרכים וצלבנים ציבוריים ואילו את בית הקברות של זכרון.

אלכסנדר אהרונסון נחרד מהתנהגות התורכים בארמנים וכמה מאמר בשם "ארמניה" והיה ממקימי ניל"' שמטרתן לסלק את התורכים מהארץ ולגרום לבריטים להיות שליטי ארץ ישראל(קרא לארמנים להתחבר ליהודים והתנגד יחד לתורכים). במלחמת העולם הראשונה היה רוב הזמן עם מרי פלס אלמנה עשירה והייתה לבת זוגתו ובעזרת כספי הקים את ארגון "בני בנימין" שפעל בין 1919 ל 1929 ובזמן זה קנו אדמות והקימו את נתניה, הרצליה, כפר אהרון ואבן יהודה-אלכסנדר אהרונסון היה ממקימי מערכת "דואר היום" שהיה חלק מעיתון "הארץ". אלכסנדר עם אופי כריזמטי ורב תהפוכות וניגודים, לא בחל ההיכרויות עם נשים בכל גיל, בשנותיו האחרונות התבודד ולא היה לו דור המשך ונפטר בדרום צרפת.

מוזיאון בית אהרונסון – מוזיאון ניל"י-

מוזיאון ניל"י הוקם בשנת 1956 בבית משפחת אהרונסון ולצד הבית מאחור, המוזיאון על שלושת בתיו מספר את משפחת האמיצים אהרונסון חברי המחתרת של ניל"י. סיור מזמר בעקבות אבשלום פיינברג טיול בעקבות אירגון ניל"י בזכרון יעקבי טיול המדרחוב בעקבות משפחת אהרונסון מהקשטוניו בחצר וילדר עד בית אהרונסון.

אשמח לעיונכם בשני אתריי ליותר אפשרויות ורעיונות www.efitours.co.il www.siyureboutiqe.com

השאר תגובה

דילוג לתוכן