סיורים וימי גיבוש בחיפה- אפי נחמיאס 0522686908
שכונות חיפה מיוחדות שונות והן פרוסות על הכרמל בגבהים שונים, מורדות הכרמל ומישור חוף הכרמל בעיר התחתית ובעיר המערבית של חיפה . הרובעים העתיקים של חיפה מימי "דהר אל עומר" התפתחו באיזור קרית הממשלה של היום והרובע היהודי כינו אותו "ארד אל יאהוד" ורובו היה באיזור ואדי סאליב של היום וטיפונת לכיוון "הדר" הכרמל, הרובע הנוצרי היה באיזור הכנסיות של חיפה תחתית לאורך רחוב פל ים וכינויו היה "ארד אל כנאיס". טיולים מודרכים בשכונות ההיסטוריות של חיפה משכונת בת גלים עד הדר חיפה.. טיולי מורשת ותחבורה, סיורי אדריכלות בחיפה בנסיעה עם אוטובוס ותצפיות לכיוון הים והכרמל.
"סיורים מודרכים בעיר התחתית חיפה"-
טיולי יום הולדת בוואדי ניסנאס- טיול ויום גיבוש בשוק ואדי ניסנאס משולב באמנות רחוב והיסטוריה.
טעימות של קפה קלוי במקום, חלבות, "מעדן גן עדן" ואדי ניסנאס, פלאפל, קובה,חומוס א שאם, ממולאים.
"טיול בוואדי סאליב ושוק הפשפשים חיפה"-שוק האורחים הגדול ברחוב אלקלעי 5 חיפה ניתן למצוא כמעט כל מה שתחפצו ושילוב סיור בסמטאות הצרות והיפות של ואדי סאליב (הצלב) וכיום "הרובע חיפה" ולגור בוואדי סאליב בחיפה המשלבת המון חדש לצד ישן. טיולי גרפיטי העיר התחתית בין שער פאלמר לכיכר פייסל והשוק התורכי-הליכה מכיכר פייסל וסמטאות הנמל שם נכיר סוגי גרפיטי רבים, מסעדות ובתי קפה, "סיפורו של נמל חיפה","שער פאלמר" והאיש והאגדה פרדריק פאלמר מקים נמל חיפה והליכה דרך "רחוב המלכים" הבריטי והיום "רחוב העצמאות". "סיור בשכונת בת גלים ועין הים" בחיפה-שוכנת באהואוס או "הסיגנון הבינלאומי" שהביאה את המודרניזם לחיפה, משנות העשרים של המאה ה19 וממליץ על סיור בשדרות בת גלים, בית סמסונוב היפהפה, שדרת הדקלים, " הקזינו הישן", טיילת בת גלים ומנזר האחיות הכרמליתיות-שתי אחיות צרפתיות שקנו את האדמה המנזר הכרמליתי "סטלה מאריס" כבר ב1882, מתחילים לבנות עשור לאחר כך, הפסקה ושוב מלחמת העולם הראשונה כל שהנזירות של "ארד א זווארא" נכנסו רק בשנת 1936 לאחר הקמת נמל חיפה ופיתוח כל האיזור כולו היום מנזר זאווראא הוא חלק מבית חולים רמב"ם של חיפה.
סיור בקרית אליעזר וקרית אליהו חיפה:
קרית אליעזר הוקמה בשכונת שיכונים בשנת 1951 על ידי עולים מיוון וקרויהה על שמו של שר האוצר אליעזר קפלן וממש מזרחית לה בשטח לאדמות הטמפלרים הוקמה קרית אליהו ובה בנימין נאים וכיום מקום מעבר מסחרי. סיור בשדרות הציונות בחיפה– מוטרדים ניסנאס בחיפה תחתית נעלה במעלה שדרות הציונות שבעבר היה "שדרות האו"ם" ולאחר החלטת האו"ם דמיונות היא גזענות הסבו את השם לציונות כי זה מה שאנחנו.
נבקר בבית הגפן בגלריות ותערוכות מתחלפות, "מוזיאוני חיפה משני צידי שדרות הציונות", עליה מעלה למקדש הבהאי של חיפה- ארכיטקטטרה ואסתטיקה מרהיבה.
"טיול מודרך בהדר"-בחיפה.
טיול סיור בשכונת הגנים "הדר" הכרמל של ריכארד קאופמן ובה נכיר את סיגנון הבוהואס הבינלאומי, מבנים ערביים מלאי הוד, את היכל העיריה הישן חדש משנות הארבעים ההדר, הטכניקום" שהפך לטכניון הישן, גן בנימין הוא הגן הראשון בעיר מעורבת ,"התיאטרון בהדר" שהוקם בקצה גן בנימין על ידי אבא חושי, "ספריית פבזנר" ושוק תלפיות היפה. סיור בדניה וגבעת אורנים בחיפה–
דניה או "הוד בכרמל" שהוקמה בשנות השישים בחלק הדרומי של חיפה מול "אוניברסיטת חיפה", הרובע הגדול נבנה על שטח שנקרא ח'רייבה והיה אמור להגיע "לפסגת בכרמל" קצת רחוק מחיפה והמגמה הייתה לקבוע יעד רחוק שחיפה תוכל להתפתח דרומה יותר, ומה שהצליח יותר הייתה "שכונת אחוזה" היוקרתית, היציאה מחיפה לכיוון עוספייה היתה לפי החוק בכביש של 20 מטרים אך בסוף הוסיפו עשרה מטרים נוספים "לשטח אש"- שטח חציצה שיספיק לעצור שריפה בשטח אש. גבעת אורנים"- גבעת אורנים משכונות החדשות של חיפה משנות השמונים והבניה של סטנדרט ובניה גבוהה.
"סיור בחליסה וכבבאביר חיפה"-
כבאביר היא שכונה של אחמדיים, מוסלמים אוהבי צדק ושקט וביקור מחבל פאנג'אב בין הודו לפקיסטן מומלץ להזמין פגישה עם השייח המקומי במסגד הגדול. שכונת חליסה יושבת על "גשר רושמייה" וואדי הגיבורים בין הדר לנווה שאנן ולחוף שמן בצפון ועד תש"ח 1948 הייתה שכונה ערבית, בחליסה התרחש קרב מכריע שאחריו חיפה הייתה אחרת במיוחד לאחר כיבוש "בית איחוד השכונות הערביות" או בשמו השני "בית ועד השכונות הערביות המזרחיות" שממש התבצר על ואדי רושמייה" ובשר רושמייה" המוביל "לשכונת הדר".
ביקור בנווה דוד ושכונת גבעת עליה בחיפה-
סיור טיול ויום גיבוש לגופים ואירגונים בנווה דוד נמצאת ממש בקצה הדרומי של חיפה ודמות הרחוב על שמות מלכי יהודה וישראל כמו שם השכונה "נוה דוד", בתוככי שכונת נווה דוד אתר ארכיאולוגי פרהיסטורי ובו מחקר על "התרבות הכאבארית הגאומטרית" , אלו היו קבוצות ציידים לקטים. תחילת שכונת נווה דוד כמעברה מחודש אפריל 1951 ממש ליד "שער עליה" מחנה קליטה ענק בדרום חיפה. 5000 תושבים היו בנווה דוד, רובם עלו מרומניה ומאירופה בכלל וקבוצה גדולה של יוצאי עירק . "שכונת גבעת עליה" בכניסה הדרומית של חיפה– הוקמה על בסיס הקליטה והמעברה הענקית "שער עליה" שהייתה שער לארץ ישראל.
סיור ברמת ויז'ניץ חיפה – או שכונת "משכן לישראל" ובה חסידי ויזניץ שהגה האדמו"ר ברוך הגר ממש בתחילת שנות החמישים על ידי הקמת עמותה בשם "אגודת משכן ישראל", בשנת 1954 הונחה אבן הפינה מעל ואדי רושמייה" בין הדר הכרמל לנווה שאנן. רבי ברוך הגר הוא מייסד חסידות סרט-ויז'ניץ' היה חבר מועצת גדולי התורה וכינויו על שם ספרו " מקור ברוך".
סיור ברובע הכרמל ובכרמל הצרפתי-חיפה.
הכרמל הוא הרובע המאוכלס ביותר בחיפה וקרוב ח 50.000 תושבים ובנוי על ציר מוריה והנשיא המרכזיים.
כרמל צרפתי בשיפולים הצפוניים מערביים וקרוי על שם המנזר הכרמליתי הצרפתי ועל שם הקונסול הצרפתי שתיווך מול הסולטן התורכי וכאן להקמת המנזר הצרפתי וכך קראו לשטח שמסביב "הכרמל הצרפתי".
רוב השטח שמסביב למנזר היה שייך למנזר ובשנת 1936 עבר למנזר גבירתנו של הכרמל ונמצא בתחומי בית חולים רמב"ם, אנשי המנזר בנו בתים והשכירו לבריטים, טמפלרים או יהודים וכל זאת בשכונת בת גלים.
הכרמל הצרפתי היא שכונה של המעמד הבינוני הגבוה, ובה מוסדות חשובים כמו המכללה האקדמית לחינוך גורדון, מרכז החינוך והמרכז ליהדות מתקדמת על שם ליאו בק, בית הלוחם של חיפה ו"בית ספר גיל" לחינוך המיוחד- שכונת משנה היא רמת שאול . סיור בנווה שאנן וקרית שפרינצק חיפה:. נווה שאנן יושבת על האוכף המזרחי של חיפה, שכונה מורכבת מכל עליות ישראל, חילונים לצד חרדים לדתיים, מזרחיים ואשכנזים ולא מעט סטודנטים. בנווה יוסף בחיפה ישנם איזורים מגוונים תוכננה כ "כשכונת גנים", איזור כפרי הנקרא "הגגות האדומים" ויש איזורי בניה רוויים מהעלויות השונות וסטודנטים.
קרית שפרינצק חיפה בחלק המערבי של חיפה ונבנתה בשנות ה 60 של המאה העשרים וקרויהה על שמו של יושב ראש הכנסת הראשונה יוסף שפרינצק ומשופעת בדיונים ובתחילתה היו ימאים ששירתו במי הסוחר ובהמשך עולים חדשים מאתיופיה וחבר המדינות. סיור בכפר סמיר ובוסתן נחל שיח- כפר סמיר החל הישוב בתקופה העותמאנית וישב ליד תל קסטרא מהתקופה הביזנטית וגם שריד ישוב מהתקופה המוסלמית עד המאה ה-10, בשנות ה30 של המאה העשרים היה בעל השטח עזיז כיאט שהקים את "בוסתן כיאט" ומשפחת כיאט תכננה לבנות שטח לתיירות ונופש מנחת שיח שם רצו להקים את "בוסתן כיאט" ועד חוף כיאט שהיום הוא חוף דאדו. בשנת 1934 הפקיעו הבריטים את השטח מעזיז כיאט והקימו את רצף בתי הקברות של חיפה.
תחנת רכבת כפר סמיר הייתה קצת יותר צפונה מתחנת חוף הכרמל של היום ושימשה להעברת תחמושת ואספקה למחנה טירה של הבריטים ולנוסעים.
סיור טיול ויום גיבוש בחיפה עם אפי נחמיאס- נכיר את התפתחותה של חיפה מימי דהר אל עומר ב1761,מחמוד אל ג'זאר, השלטון התורכי והפחה, ראשי העיר הערביים לצד היהודי, חסן שוכרי לצד שבתאי לוי ואבא חושי ועד לעונה יהב וראש העיר האדריכלית עינת קליש רותם. סיור במערב חיפה-אתרים מקומות ורעיונות:
סיור בנחל אזוב: סיור בבוסתני כיאט: בכניסה הדרומית של חיפה ומזרחית לבתי העלמין היהודיים בריטיים, נוצרי כללי. חוף כיאט וחורבת קסטרא– חוף גיא בימינו חוף דאדו וחורבת קסטרא- החשובה מהתקופה הביזנטית של חיפה ומלמדת על מיקומה החשוב למפרץ חיפה ועוד.
מוזיאון ההעפלה וחיל הים:
מוזיון ההעפלה וחיל הים בחיפה על שם דוד הכהן בו נראה סיפור ההעפלה ו והמאבק למען העליה לארץ הקודש משנת 1934 עד 1948 , בין האמצעים להבנת סיפור העליה נבקר בספינה "אף על פי כן", במוזיאון חיל הים ניתן לראות תעודות חשובות, דגמים של אוניות ו מוצגים מחיי המעפילים ללוחמים חיל הים.
חשוב לסקור את ההיסטוריה הימית של מדינת ישראל, העליה הבלתי ליגלית(שהינה הכי ליגלית) בימי המנדט הבריטי דרך הקמת המדינה ועד מעצמה ימית בימינו.מערת אליהו הנביא בחיפה: מערה קדושה וחשובה על צלע הכרמל ולפי המסורת אליהו הנביא הסתתר במערה, מערת אליהו הנביא קדושה ליהודים,מוסלמים, דרוזים ונוצרים.לפי האמונה היהודית מערת אליהו הנביא יכולה לרפא "חולי רוח" ואנשים כאלו הובאו מרחוק, מערת אליהו כונתה-"הזיארה של חיפה", במאה ה19 ואילך היו הילולות במערת אליהו הנביא בל"ג בעומר, במערת אליהו ניתן לראות את "מנורת שבעת הקנים" וכן מצאו כי טוב בעברית "יצחק בן כומה", ביום ראשון שלאחר "שבת נחמו" היו תולים פרוכות על הקיר הדרומי ויש שהיו נוהגים להטמין פקקים טבחות מדליקים נרות ולהתפלל לשלום חולי עמך ישראל זיווגים ופרי בטן.
מנהרות הכרמל בחיפה:
כביש אגרה המסומן ככביש 23 המסלול בשתי מנהרות כפולות בין מחלף חיפה בדרום לצ'ק פוסט.
תאריך תחילת כריית מנהרות הכרמל 2017 סיום בשנת 2010 ואורך המנהרה המערבית 3.200 מטרים והמנהרה המזרחית רק 1643 מטרים. המנהרות נבנו בשותפות "כרמלטון" עבור " חברת נתיבי הכרמל מערכות תפעול" שהיא חברת בת של "דרך ארץ" מפעילת כביש-6 – חברת כביש חוצה ישראל.
סיור בנחל שיח ונחל לוטם – מקור השם נחל שיח לפי שמו הערבי "ואדי א סייאח" שפירושו "המשוטטים"".
נחל שיח הקסום ואורכו שני קילומטרים מאיזור כבאביר בחיפה היורד מטה דרך מקום להתמודדות בעבר ההיסטורי נוצרי של חיפה, טראסות, מעיין המשוטטים ובוסתני עזיז כיאט שאנו מכירים את "כפר סמיר" וסיום באיזור בתי העלמין של חיפה.(ממליץ לשכור מדריך מקומי) קניון חיפה– קניון חיפה נפתח בשנת 1997 על ידי דנקנר השקעות וכבר מספר בעלויות כמו האוליגרך גוסיסנקי ודלק נדל"ן והיום המפעילים הם קבוצת עזריאלי. קניון חיפה נמצא בחלקה הדרומי של חיפה וקרוב לטירה,בניני חברת חשמל הגבוהה, קניון קסטרא האמנותי, מת"מ- מרכז תעשיות מדע(היי טק בעיקר)
קניון קסטרא חיפה– קניון קסטרא נבנה על ידי גיל דנקנר ונמכר בשנים האחרונות לקבוצת נדל"ן גדולה ש.מ.ר.פ-השקעות נדל"ן, חשיבותו התיירותיות של קניון קסטרא ב 24 מיצגים של פרופסור אריק בראוור מהתנ"ך מבריאת העולם דרך בני ישראל , גדעון והמלקקים, אדם וחווה, דוד ואבשלום ובתוככי הקניון בקומה העליונה "משלי שלמה" ומוסר ההשכל כמו לך אל הנמלה ראה דרכיה וחכם או נזם אישה באף חזיר.
סיורים בחיפה- טיולים בחיפה וימי גיבוש לקבוצות וימי הולדת- סיור בחיפה תחתית .