סיורים מודרכים לקבוצות בתל אביב יפו , ירושלים, זכרון יעקב עכו חיפה

"סיור בשרון בתל מונד וגוש תל מונד".

"מדריך טיולים בין לב השרון לעמק חפר בצפון השרון".

שני לורדים שרוכשים קרקעות באיזור לא נודע, הלורד ישראל משה זיו והלורד אלפרד מונד.

הלורד אלפרד מונד הקים את חברת "נטיעות ארץ ישראל" ודאג שאנשים יקנו מספר דונמים למען רכישת אדמות הערביים בין חמישה לעשרה 10 דונם ויש סידן משגת כמו הלורד מונד(הלורד מלצ'ט) שקנה 900 דונם הוסיף עוד כמה מאות, הלורד זיו השתתף בקניית מאות דונמים.

משנת 1935 הוקם ועד שטיפל בכל ישובי גוש תל מונד והיה ועד אחד, עם הקמת המדינה עולים חדשים רבים הגיעו לתל מונד והיחס בין המושבים לתל מונד הלך וגדל ואז היתה הפרדה בין תל מונד מועצה אזורית "הדר השרון" נמאגדת את מושבי השרון.

סיור מודרך בתל מונד עם אפי נחמיאס מורה דרך: בבית הלורדים בכניסה לתל מונד ממזרח לארבעת בתי הכלא למבנה שאין לו קשר ללורדים לאמר ווידאו מיהודי הונגריה הקים את בית החרושת לספירט לניצול החומצה ליצור ספורט וזה היה חלק מפרויקט הפרדסנות של הלורד מונד. בית הלורד ברחוב הדקל 44 נמצא בית הלורד ההיסטורי אחד משבעת הבתים של "שכונת הפקידים" והבית נבנה אלפרד מונד אך נפטר לפני שסיימו לבנות את בית מונד.

בית הלוד מונד היה בשנות החמישים והיה לבית המועצה האזורית "הדר השרון" ובתוך בית הלורד יש מיצגים ומוצגים, חלק מהפריטים המקוריים, סרט ומיצג מקסים וחצר כפרית המספר על הכפר ומשק הבית.

הפסל של בתיה לישנסקי לזכר הלורד מונד- בתאריך- 18.5.1934 התקיים בתל מונד טקס גילוי האנדרטה של הלורד מונד מלצ'ט והיו גם חלק מבני משפחת הלורד,התגודדו פה קהל רב מגוש תל מונד וממרחבי השרון, כיבדו את המעמד מנהיגי ארץ ישראל והתנועה הציונית בישראל ובניכר. היד שמורמת מעלה בפסל מביעה משאלה שהמקום יהיה למקום פורה ומשגשג עם ישובים ומקומות, ביטוי לתקוות שכל עמלו והחלומות של הלורד יתגשם.
האנדרטה ליד כיכר הבנות בתל מונד מעשה ידיה של הפסלת בתיה לישנסקי אחותה של רחל ינאית ואישתו של יצחק בן צבי הנשיא השני של מדינת ישראל, בתיה לישנסקי במשך שנה גרה במבנה ארעי פשוט של חברת "מטעי ארץ ישראל" בניהולו של האגרונום אברהם קסטליאנסקי(קסטיליאן).
האני מאמין המעשי והרוחני של הפסלת בתיה לישאנסקי היה נטוע בישוב הארץ והאנדרטאות שיצרה הם סיפורי מאה שנות התיישבות בארץ – המולדת העברית המחודשת והתקומה.

מה שכתוב על בסיס האנדרטה המעוגלת והצופה מערבה אל העולם הגדול כאילו אומר בואו ועלו ארצה: "וְנָתַתִּי לָהֶם בְּבֵיתִי וּבְחוֹמֹתַי, יָד וָשֵׁם-טוֹב, מִבָּנִים וּמִבָּנוֹת: שֵׁם עוֹלָם אֶתֶּן-לוֹ, אֲשֶׁר לֹא יִכָּרֵת." (ישעיהו נ"ו 5).

האנדרטה של התע"ש הישן "מכון סלע" וכיכר הבנות- הסלע שמנציח את "מכון סלע" היה בתוככי שטח "וילה זיו" ובעת התחלת הבניה באחוזה העבירו את האנדרטה והסלע לכיכר הבנות, מכון סלע היה ממש מפעל של התע"ש הישן ולא רק סליק כפי שאומרים פה ושם והכל בזכותה של רבקה זיו לבית מרקס.

סיפורה של וילה זיו ומחנה הפועלים של תל מונד-"וילה זיו" נבנתה על ידי ישראל זיו ורבקה זיו לבית מרקס מייסדת והנשיאה הראשונה של ויצ"ו, וילה זיו נבנתה על ידי ריכארד קאופמן בסיגנון הבינלאומי (הבהאוס).

בתקופת המנדט הבריטי התארחו קצינים בריטים רבים, היו מסיבות, ממש בסמוך מתחת לבית היה "מכון סלע" ליצור חלק מהרימונים, חלק מנשקים וכדורים, משפחת זיו פעלה פה עד שנת 1966 בו נפטרה רבקה זיו, בשנת 1956 בימי הפידאיונים הייתה התקפה על "בית זיו" (בית הדר) והעובד שמעון ויג נהרג.

סיור מודרך בכפר הס בשרון: סיפור קרב טירה , קרב לא נודע שהיה חלק "ממבצע מדינה" שמטרתו היה כיבוש כפר סאבא הערבית ופה המטרה הייתה להטריד את טירה והחלק הצפוני של כפר סבא, לצערנו היו 24 הרוגים במבצע שהיה אמור להיות הטרדה של האויב, 20 מהם קבורים בבית הקברות של תל מונד ואילו ערבייה חללים לא הגיעו לקבר ישראל, סיפור ותיאורי הקרב מיואשת הקזואירינות המחלבה מועדון החברים של היום משם יצא הכוח לכיוון הכפר טירה.

ניתן עוד לסייר בכפר הס במשק ברגר, חוות הפרות, "מפעל המים" של כפר הס, סיור היסטורי אפי נחמיאס.

טיולי איכות עם המרכז לסיורים בשרון במושבה אבן יהודה, כפר יונה מחווה למושבה לעיר, סיור בינוב סיפור ילדי אוסלו, סיור במושבה קדימה, סיור בצורן, גאולים בתש"ח, שמורות טבע בלב השרון עד קלמניה ובית ברל.

השאר תגובה

דילוג לתוכן