מתי ? 28/2 4/3 5/3 7/3 11/3 14/3 16/3 21/3 22/3 26/3 28/3 1/4 5/4

* סיורים בחול המועד פסח 14.4 15.4

מה גרם לאסון שמחת תורה/ אוקטובר 7 2023

אסון שמחת תורה, שהתרחש ב-7 באוקטובר 2023, נגרם כתוצאה ממתקפת טרור חסרת תקדים של ארגון חמאס על מדינת ישראל. המתקפה כללה ירי מסיבי של אלפי רקטות לעבר יישובים ישראליים, חדירה של מחבלים דרך הגדר מהרצועה ליישובים בעוטף עזה, התקפות על בסיסי צה"ל וחטיפת אזרחים וחיילים לרצועת עזה. האירוע התרחש ביום שבת, שמחת תורה, ולכן רבים מהנפגעים היו תושבים שחגגו את החג ולא היו מוכנים למתקפה. המתקפה הובילה לאלפי הרוגים, פצועים וחטופים, והייתה לאחד האירועים הקשים והטראומטיים ביותר בתולדות מדינת ישראל. בעקבות האירוע, ישראל יצאה למלחמה נרחבת נגד חמאס ברצועת עזה.

באסון מסיבת נובה, שהתרחש ב-7 באוקטובר 2023 (שמחת תורה), מחבלים מארגון חמאס תקפו מסיבת טבע ליד קיבוץ רעים בדרום ישראל, כחלק מהמתקפה הנרחבת על יישובי עוטף עזה.

מה קרה שם?

משמעות האירוע

האירוע נחשב לאחד מהאסונות הקשים בתולדות ישראל, הן במספר הנרצחים והחטופים והן באכזריות הפיגוע. זה היה חלק מהמתקפה הכללית של חמאס, שהובילה לפרוץ מלחמת חרבות ברזל.

רוצה לדעת יותר פרטים על ההתרחשויות?

הציונות בנגב הייתה מרכיב מרכזי בחזון הציוני של יישוב ופיתוח ארץ ישראל, במיוחד באזורים שנחשבו פחות מיושבים. מאז ראשית הציונות, הנגב נתפס כאתגר וכהזדמנות – מצד אחד, אזור מדברי עם תנאים קשים למחיה, אך מצד שני, שטח נרחב שיכול לשמש להתיישבות, חקלאות ופיתוח כלכלי.

ב-7 באוקטובר 2023, מחבלי חמאס הצליחו לחדור לישראל בכמה דרכים עיקריות במסגרת מתקפה מתואמת ומפתיעה:

  1. פריצת הגדר – המחבלים השתמשו במטעני חבלה, דחפורים, וכלי נפץ כדי להרוס את הגדר החכמה שהפרידה בין רצועת עזה לישראל.
  2. גלישה ממונעת (דלג-דלג) – באמצעות כלי רכב ממונעים כמו טרקטורונים וטנדרים, המחבלים עברו במהירות דרך הפתחים בגדר ופלשו ליישובים בעוטף עזה.
  3. צניחה ממסוקים – מספר מחבלים השתמשו במצנחים ממונעים (פאראגליידרים) כדי לעבור את הגבול מהאוויר ולהגיע ישירות ליעדים בתוך ישראל.
  4. דרך הים – חוליות מחבלים ניסו לחדור גם דרך החוף באמצעות סירות מנוע וניסו לבצע פשיטות מהים.
  5. תקיפות סייבר ושיבוש מערכות קשר – דווח על כך שחמאס ניסה לשבש מערכות מעקב ישראליות, מה שעזר לו לפעול באפקט של הפתעה.

החדירה ההמונית הביאה לאירוע הקשה ביותר שידעה ישראל מזה עשרות שנים, עם מאות הרוגים, חטופים ונפגעים.

היסטוריה של הציונות בנגב

  1. תחילת ההתיישבות (תקופת היישוב וראשית המאה ה-20)
    • בראשית המאה ה-20 נעשו ניסיונות ראשונים להתיישבות בנגב, אך הם היו מצומצמים.
    • דוד בן-גוריון היה אחד מהאישים שהאמינו בחשיבות יישוב הנגב והפיכתו למרכז התיישבותי.
  2. הקמת יישובים בתקופת המנדט הבריטי
    • בשנות ה-30 וה-40 הוקמו יישובים בנגב כחלק מהמאמץ לקבוע עובדות בשטח לקראת הקמת מדינה יהודית.
    • "11 הנקודות" בנגב, שהוקמו בלילה אחד בשנת 1946, היו מהלך אסטרטגי ציוני שנועד להבטיח שליטה יהודית באזור לפני ההכרעות הבינלאומיות על עתיד הארץ.
  3. הנגב לאחר קום המדינה
    • לאחר 1948 החלה תנופת התיישבות בנגב, בעיקר בהובלת בן-גוריון, שהאמין שהעתיד של מדינת ישראל טמון בפיתוח האזור.
    • העיר באר שבע שימשה כמרכז ההתיישבות, והוקמו עיירות פיתוח רבות כדי לקלוט עולים חדשים.
  4. פיתוח חקלאי ותעשייתי
    • קיבוצים ומושבים החלו לפתח חקלאות בתנאי המדבר, כולל שיטות השקיה מתקדמות.
    • מפעלי תעשייה, כמו רותם אמפרט (כריית פוספטים) והתעשייה האווירית, החלו לצמוח באזור.
  5. הנגב במאה ה-21
    • כיום יש דגש על חדשנות טכנולוגית, אקולוגיה ופיתוח העיר באר שבע כמרכז הייטק.
    • פרויקטים כמו מעבר בסיסי צה"ל לנגב, פיתוח התשתיות ויישום פתרונות אנרגיה מתחדשת ממשיכים את המגמה הציונית של פיתוח הנגב.

סיכום

הציונות בנגב הייתה ונשארה חלק בלתי נפרד מהחזון של מדינת ישראל. למרות האתגרים האקלימיים והגיאוגרפיים, ההתיישבות והפיתוח באזור ממשיכים להיות יעד לאומי, מתוך רצון לממש את חזון "הפרחת השממה" ולהבטיח התיישבות יהודית וחזקה באזור זה.

במועצה האזורית אשכול ישנם מספר קיבוצים המשתייכים לזרם הקיבוץ המאוחד, שהוא אחד הזרמים ההיסטוריים בתנועה הקיבוצית. הקיבוץ המאוחד הוקם ב-1927 כזרם אידיאולוגי וחברתי בתוך ההתיישבות הקיבוצית, והתאפיין בגישה סוציאליסטית קולקטיביסטית עם דגש על התיישבות ביטחונית ועבודה עברית.

קיבוצים המשתייכים להיסטורית לקיבוץ המאוחד במועצה האזורית אשכול:

  1. נירים – אחד הקיבוצים המפורסמים, הוקם ב-1946 במסגרת "11 הנקודות" בנגב. הקיבוץ היה אחד הקיבוצים הראשונים שהשתייכו לקיבוץ המאוחד ונודע בעמידתו האיתנה במלחמת העצמאות.
  2. מגן – קיבוץ שהוקם ב-1949 על ידי חברי פלמ"ח ועולים מהונגריה, והשתייך לזרם הקיבוץ המאוחד.
  3. חולית – קיבוץ צעיר יחסית, שהוקם על ידי גרעינים תנועתיים וצעירים שהתארגנו במסגרת הקיבוץ המאוחד.

מאפייני הקיבוצים הללו:

חקלאות מתקדמת, כולל גידולי שדה, מטעים ורפתות.

קהילה שיתופית, אם כי חלקם עברו הפרטות חלקיות או מלאות.

תרבות קיבוצית חזקה, עם דגש על חינוך, תרבות וערבות הדדית.

קיבוץ יד מרדכי היה אחד ממוקדי הקרבות המרכזיים בנגב במהלך מלחמת העצמאות בשנת 1948. הקיבוץ, שהוקם בשנת 1943 ונקרא על שמו של מרדכי אנילביץ', מנהיג מרד גטו ורשה, היה יישוב ספר סמוך לרצועת עזה ונקלע לקרבות קשים מול הצבא המצרי.

הקרב על יד מרדכי (19–24 במאי 1948):
עם פלישת הצבא המצרי ב-15 במאי 1948, לאחר הכרזת העצמאות של ישראל, היה יד מרדכי אחד היישובים הראשונים בדרכו של הכוח המצרי שחדר לארץ מכיוון עזה. כ-150 חברי הקיבוץ ולוחמי פלמ"ח התבצרו במקום מול כוח מצרי גדול, שכלל טנקים, תותחים וחיל רגלים.

לוחמי הקיבוץ, חמושים בעיקר בנשק קל ובמיעוט מקלעים, הצליחו להדוף את ההתקפות המצריות במשך חמישה ימים, תוך שהם מסבים לצבא המצרי אבדות כבדות. למרות גבורתם, משאבי התחמושת שלהם אזלו, ולאור היעדר תגבורת מבחוץ, נאלצו חברי הקיבוץ לסגת בליל 24 במאי לכיוון נגבה.

תוצאות הקרב:

כיום, באתר הקרב ביד מרדכי ניתן למצוא שחזור של הקרבות ומוזיאון המתעד את ההגנה על היישוב וכן את מורשתו של מרדכי אנילביץ'.

סיורים לקבוצות בשדרות:

העיר שדרות מתקרבת ל 40.000 תושבים, עיר הנמצאת באזור הנגב המערבי בישראל, מציעה מספר סיורים ואטרקציות שמותאמים לכל הגילאים. הנה כמה רעיונות לסיורים:

1. סיור בעיר:
– סיור רגלי בשדרות שבו תוכל להכיר את ההיסטוריה של העיר, האדריכלות המיוחדת שלה והפולקלור המקומי. אפשר להתמקד במוסדות החשובים בעיר כמו מרכזי תרבות וחינוך.

2. סיור אמנות:
– שדרות מפורסמת בקירות המצויירים והגרפיטי שלה. סיור מודרך שיכלול עצירות ליד יצירות אמנות ברחבי העיר יכול להיות דרך נהדרת לחוות את התרבות המקומית.

3. סיור במרכז השיקום:
– ישנם סיורים במרכזים לעזרה ושיקום באזור, שיכולים להציג את העבודה עם אוכלוסיות שונות בעיר.

4. גנים ופארקים:
– טיול רגלי או רכוב בפארקים ובגני העיר, כמו פארק רמת זבולון או גן השעשועים. ניתן לשלב פיקניק בסיום הסיור.

5. סיורים בטבע:
– בסביבה הקרובה לשדרות ישנן שמורות טבע כמו קיבוץ ניר-עוז ונתיב יואב. ניתן לתכנן טיול שטח, טיול אופניים או סיור קטיף בעונות המתאימות.

6. סיור קולינרי:
– בשדרות ישנם מסעדות ודוכנים שמציעים אוכל מקומי וגם מטבח מזרחי. סיור אוכל יכול להוות חוויה מעולה ולחשוף את המבקרים למגוון הטעמים שהאזור מציע.

7. סיור במוזיאון:
– ביקור במוזיאון המקומי או במרכזי תרבות שמציגים את ההיסטוריה והאמנות של העיר.

קרב כרם שלום היה עימות שהתרחש במהלך מלחמת יום הכיפורים, בין כוחות צה"ל לכוחות מצריים. הקרב התחולל באזור מוצב כרם שלום, שהיה מוצב צה"לי סמוך לגבול ישראל-מצרים, ליד רפיח.

רקע לקרב

במהלך הימים הראשונים של מלחמת יום הכיפורים (6 באוקטובר 1973), הצבא המצרי פתח במתקפה רחבה בסיני, שכללה חציית תעלת סואץ וכיבוש קו המעוזים הישראלי. אחד היעדים של המצרים היה ניתוק צירי התנועה הישראליים והשתלטות על אזורים אסטרטגיים קרובים לגבול ישראל.

מהלך הקרב

בלילה שבין 7 ל-8 באוקטובר 1973, כוח מצרי ממוכן, שכלל טנקים ונגמ"שים, ניסה להשתלט על אזור כרם שלום כחלק מהמאמץ המצרי להתקדם לעבר צפון סיני ולנתק את כוחות צה"ל.

כוחות צה"ל, שכללו בעיקר חיילים מחטיבת הצנחנים, סיירת צנחנים, ושריון, נערכו להגנה על המוצב. במהלך הקרב התנהל קרב אש אינטנסיבי, שכלל שימוש בטנקים, ארטילריה ונשק נ"ט. בסופו של דבר, הצליחו כוחות צה"ל לבלום את ההתקפה המצרית ולמנוע את כיבוש המוצב.

תוצאות ומשמעות הקרב

הקרב בכרם שלום משמש עד היום דוגמה לנחישות ולהגנה עיקשת מול מתקפה עוינת.

בסיס זיקים, הממוקם בסמוך לקיבוץ זיקים ולחוף זיקים, משמש כבסיס טירונים ואימונים של פיקוד העורף בצה"ל. הבסיס מתמקד בהכשרת לוחמים ולוחמות בחטיבת החילוץ וההצלה, עם דגש על תחומי חיל רגלים, חילוץ וטיפול באירועי חומרים מסוכנים. ההכשרה כוללת טירונות ואימון מתקדם, במהלכם עוברים החיילים הכשרות ברובאי 06 ומחלץ 07.

ב-7 באוקטובר 2023, במהלך מתקפת הפתע על ישראל, הבסיס היה יעד למתקפה של מחבלי חמאס. עשרות מחבלים תקפו את הבסיס, וקרב עז התפתח במקום, במהלכו נהרגו שבעה חיילים.

הבסיס ממוקם באזור רגיש, בקרבת גבול רצועת עזה וחוף הים, מה שהופך אותו לנקודה אסטרטגית וחשופה. למרות האתגרים הביטחוניים, הבסיס ממשיך לפעול ולהכשיר את לוחמי פיקוד העורף, הממלאים תפקיד מרכזי בהגנה על העורף הישראלי ובמתן מענה במצבי חירום.

משמר הגבול (מג"ב) במבצע חרבות ברזל

במהלך מבצע חרבות ברזל, לוחמי משמר הגבול מילאו תפקידים קריטיים בכמה זירות לחימה, הן בגבולות המדינה והן בפנים הארץ. היחידות השונות של מג"ב, כולל מג"ב איו"ש, מג"ב דרום, הימ"מ ויחידות מיוחדות נוספות, היו מעורבות בפעולות ביטחון שוטף, חיסול מחבלים ולחימה בשטח בנוי.

תפקידי משמר הגבול במבצע

1. קרבות ביישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר

2. פעילות ביטחון פנים בתוך ישראל

3. הימ"מ – יחידת העילית של מג"ב

4. השתתפות בפשיטות בעזה

5. שמירה על הגבולות והגנה על העורף

סיכוםף

לוחמי משמר הגבול הוכיחו נחישות, גבורה ועוצמה במהלך המבצע, כשהם פועלים גם בחזית וגם בעורף. הם היו קריטיים בהגנה על יישובי העוטף, בסיכול פיגועים בתוך ישראל, ובלחימה ישירה מול טרוריסטים בעזה וביהודה ושומרון.

אם תרצה עדכונים על

קרב משטרת שדרות התרחש בין ה-7 ל-9 באוקטובר 2023, במהלך מתקפת הטרור של חמאס על ישראל. הקרב התנהל בעיר שדרות, במיוחד סביב תחנת המשטרה המקומית, שהפכה למוקד לחימה מרכזי.

מהלך הקרב:

תוצאות הקרב:

עדויות מהשטח: רפ"ק מתי צרפתי, אחד השוטרים שהשתתפו בקרב, נפצע מירי צלף לאחר שחיסל מספר מחבלים. הוא שכב פצוע במשך שלוש שעות עד שחולץ.

הנצחה ותיעוד: הקרב על משטרת שדרות תועד בסרט דוקומנטרי ששודר בכאן 11, המציג את האירועים באמצעות מונולוגים, הקלטות קשר וחומרי ארכיון.

סיכום: קרב משטרת שדרות מהווה דוגמה לגבורה והתמודדות מול מתקפת טרור קשה, ומדגיש את המחיר הכבד ששילמה העיר שדרות ותושביה במהלך האירועים.

למידע נוסף, ניתן לצפות בסרט הדוקומנטרי "הקרב על משטרת שדרות":

ספציפיל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *