"ימי גיבוש צוותיים וטיולים ביפו העתיקה ועג'מי".
"נשים יפואיות" ציוניות פורצות דרך ביפו העתיקה.. נתחיל בדמות המיתולוגית של אנדרומדה מהפולקלור היווני, נמשיך עם דמותה וסיפורה של טביתא בעולם הנוצרי וקשר ליפו וראשית הנצרות. "רחל המשוררת ביפו ואחותה אלישבע" – נסיעת תענוגות שהתחלפה במסע ציוני ספרותי והכל החל ביפו. רופאת הנשים הראשונה של יפו ד"ר סוניה אלכסנדרה בלקינד, מסנט פטרסבורג לראשון לציון ומיפו לבזל ופאריס וחזרה ליפו…. הנרייטה סולד מבקרת ביפו ומבקשת לעזור ליהודי יפו בהקמת בית חולים ותזרים מזומנים ולאחר ימים תרפא ותעבוד בבית חולים "שער ציון" הרופאה הראשונה של יפו דוקטור אלכסנדרה בלקינד . המיילדת הראשונה של יפו היא אולגה חנקין ופעילותה הציונית נדלנ"ית. "אילנה גור האמנית" – דמות מופת באמנות, מהנשים הראשונות שלא ויתרו על יפו וקבעה את ביתה בעיר העתיקה של יפו.. "סרוריכה" אשתו של ישראל סרור והאמא של העולים בחאן מנולי, האישה שדאגה לבריאותם של עולי העלייה הראשונה והשנייה, רבקה רחל כהן ניהלה באופן מעשי את חאן מנולי בשוק היווני/ פשפשים של יפו.- "ממורה לצרפתית לרופאת נשים ראשונה ביפו ובישראל"(סיור של איכות ליום האישה ובכלל)
דוקטור סוניה אלכסנדרה בלקינד היא נצר למשפחה מייסדים חשובה בעליה הראשונה והיו ממקימי ראשון לציון, האב מאיר והאמא שפרה שדיברה עם ילדיה בעברית, מה שלא היה נהוג באותם ימים…
לאלכסנדרה(סוניה) הקטנה היו שני אחים ישראל ושמשון ושתי אחיות- אולגה הגדולה ופאניה…
דוקטור סוניה אלכסנדרה מלמדת צרפתית ואולי גם עברית בבית הספר העברי בנווה צדק(היום תיאטרון נווה צדק) עוד בשנת 1889, המצב קשה מאוד ועם בעיות בריאות רבות אלכסנדרה מחליטה ללמוד רפואה בז'נווה שוויץ בשנת 1898 וכשסיימה עוברת לפריז בשנת 1905 להשתלמות ברפואת נשים ובשנת 1907 עולה הרופאה מומחית לארץ ישראל וליפו. נספר על המרקם המיוחד של דוקטור סוניה אלכסנדה בלקינד עם אבשלום פיינברג, אחיינה.
ד"ר סוניה אלכסנדרה בלקינד מועסקת בבית חולים יהודי ביפו והוא "שער ציון השוכן לו בשכונת מנשייה יפו..
בספרם של פרופסור שפרה שוורץ ופרופסור ציפורה שחורי רובין נאמר:
העסקתה של ד"ר בלקינד כרופאה מן המניין בסגל בית החולים היוותה תקדים במציאות הארץ-ישראלית השמרנית. הצטרפותה של רופאה ראשונה לצוות הגברי של המוסד פרצה דרך להעסקתן של רופאות נוספות. מהלך זה התבקש בהתחשב באוכלוסייה הפונה לבית החולים, שבחלקה הגדול כללה נשים ומטעמים של צניעות הסתייגו מפנייה לרופא […] נוכחותן של שתי רופאות הנשים בסגל הרופאים של בית החולים [הרופאה השנייה: בת שבע יוניס-גוטמן] תרמה להתפתחותה של המחלקה הגינקולוגית, שכן נשים מיפו ומסביבותיה, בעיקר נשים ערביות, החלו לפקוד את המוסד".
בזמן מלחמת העולם הראשונה דוקטור אלכסנדרה בלקינד מגורשת מתל אביב כמו רוב תושבי תל אביב ומטפלת ביהודים בכפר סבא ובמושבות השרון, שומרון והגליל. לקראת סוף מלחמת העולם הראשונה נעצרה ד"ר סוניה אלכסנדרה על ידי התורכים בדמשק לחשד בריגול, לאחר זמן קצר שוחררה לביתה בתל אביב .
דוקטור סוניה אלכסנדרה בלקינד הייתה רופאת הנשים הראשונה ביפו ובישראל בכלל, לאחר מספר שנים תגיע ד"ר בת שבע יוניס ותהיה לרופאת הנשים הראשונה בתל אביב וגם תעבוד יחד עם ד"ר אלכסנדרה בלקינד בבית החולים "שער ציון". לאחר מלחמת העולם הראשונה בונה אלכסנדרה בית דתי קומות "בים החולות" בקצה אלנבי מול הים. בקומה העליונה יגורו ד"ר אלכסנדרה בלקינד ובעלה מנדל חנקין(אחיו של יהושע חנקין)
ובקומה הראשונה אחותה אולגה חנקין ויהושע חנקין..
דוקטור סוניה אלכסנדרה בלקינד בהיותה רופאה עברייה מובילה גרמה לשינויים והתפתחות רפואת הנשים והתינוקות ביפו ולאחר ימים בתל אביב..אלכסנדרה נבחרה לחברת כבוד בהר"י(הסתדרות רפואה ישראלית) ודאגה "לבית מנוחה" בראשון לציון למען רופאים שהזדקנו. הנרייטה סאלד-"אם הישוב" – מבולטימור וניו יורק ליפו העתיקה והחדשה. "המאמא תרזה" של הציונות, אשת החמלה והחסד והרשימה עוד ארוכה ..רבת פנים ורבת פעלים. בת לרב בנימין סאלד יוצא הונגריה שעלה בזמנים רגועים ישר ללשכת הרב של בולטימור.
הנרייטה הייתה צמודה לאביה שלמה ובהיותו רב נמל בולטימור מקבל את יהודי "סופות בנגב" שעברו פוגרומים בשנת 1881-82 ומי נמצאת לידו הרבה? הנרייטה , אשר סופגת את אהבת האדם מאביה… הנרייטה סאלד דואגת לעולים החדשים ואף מלמדת אותם אנגלית למען ישתלבו בחיי היום יום. אחד משמות הכינוי שלה "שולמית" מלשון שלום או שולם(ירושלים)וזה מבטא את הכיוון הציוני שלה.. הנרייטה סאלד הייתה מזכירת "חברת ציון" של המהגרים היהודים ובהמשך מזכירה ולמעשה מנהלת בפועל אך לא יכתבו "מנהלת" (לא נתנו מספיק הערכה לנשים בימים עברו)
לאחר שסעדה את אביה שבע שנים ואף את אחותה אדל שנפטרה בגיל צעיר(עוד שתי אחיות נפטרו ממחלות מה שישפיעו על החלטותיה התמיכה רפואית ענקית). לאחר שסעדה את אביה שבע שנים ואף את אחותה אדל שנפטרה בגיל צעיר(עוד שתי אחיות נפטרו ממחלות מה שישפיעו על החלטותיה התמיכה רפואית ענקית).
הנרייטה לומדת במכון its בניהולו של זלמן שניאור שכטר בבית מדרש קונסרבטיבי ומלכתחילה הבינה הנרייטה כי תוכל ללמוד אך לא לקבל תעודה…הנרייטה כתבה וערכה את ספרי פרופסור לואיס לוי גינצבורג שהיו מעין זוג, קנה מתנות, כותב לה מכתבים גם מעבר לאוקיינוס.
לאחר שפרופסור לוי סועד את אביו באנטוורפן ומגיע לניו יורק, הייתה בטוחה שיוציא טבעת ויבקש את ידה…ואז הפרופסור אומר להנריאטה שתאחל לו מזל טוב הוא מתארס אל לא איתה, ארוסתו הייתה צעירה בת ה 22 והנריאטה הייתה בת 42 ומבוגרת ב 13 שנים . הנרייטה איבדה את אפשרות הראייה למספר שנים ורק לאחר שיצאה מהדיכאון של נטישת בחיר ליבה פרופסור לוי גינצבורג חוזרת לעצמה, רואה ועוד איך רואה מאמריקה ועד ארץ ישראל. בשנת 1909 עולה לארץ ישראל, נרעשת ונרגשת מפעילות עולי העליה השניה במושבות אך מזדעזעת מהעוני, הדלות והעדר רפואה נאותה בארץ מוכת מלריה.
הנרייטה כתבה לאחר המסע לארץ ישראל:
היו שהזהירו אותי שלא לקיים את המסע לארץ ישראל. היו שאמרו: 'את תתאכזבי,' היו שאמרו: 'כשתגיעי לציון, תחדלי להיות ציונית.' ובאמת הרבה ראיתי שם, בעיקר ביפו ובירושלים, שעשוי לעורר תגובה של דחייה, אפילו בכי. אבל זכיתי לראות גם את מפעלם של המתיישבים החדשים, החלוצים במושבות, בגליל ובשרון. נסענו בעגלה בדרכי הארץ. ראינו את הנופים מקרוב והתחככנו באנשים. ואני אומרת לכם, שהאנשים האלה מילאו אותי אנרגיה. לא, לא חזרתי פחות ציונית ממה שיצאתי, להפך. נכון, היום אני יודעת שהציונות היא מטרה הרבה יותר קשה להגשמה ממה ששיערתי לפני המסע הזה. אבל היום אני משוכנעת יותר מתמיד: או ציונות או לא כלום; או ציונות או כליה על העם היהודי. בשנת 1912 מקימה הנרייטה בעזרת כספי " ההוצאה לאור" מרפאה ראשונה עם שתי אחיות שטיפלו ב 2500 מטופלים, הגעה של ציוד רפואי רב ותרופות ולמעשה הקמתה של "ארגון נשות הדסה" – בשנת 1918 מגיעים 45 רופאים ואחיות, 400 טון אספקה של ציוד רפואי.
בתחילת שנות השלושים ד"ר חיים ויצמן ממנה את הנרייטה סולד בקבלת ילדים ונערים מגרמניה לישראל עם עליית הנאצים לשלטון ודאגה באופן אישי לאלפי ילדים, הייתה מראיינת אותם לאחר קבלתם בנמל יפו או חיפה ומה רצונם בלימודי קודש ודת או בית ספר חילוני ומפנה למקום אשר ביקשו ורצו הנוער העולה.
הנרייטה סולד עם אם הישוב עם קבלת הנוער בארץ והאחראית בפועל על העלאת נוער היהודי מגרמניה ומרכז אירופה היית רחה פראייר(שוויצר ברווקותה)… בשנות השלושים מקימה הנרייטה סולד לשכות סעד ובזכותה בגללה אנו מדינת סעד העוזרת לחלש(לא מספיק) אישה קטנה אחת וכל כך הרבה פעילויות למען העם היושב בציון(וגם בגולה) וכפי שאמרה הנרייטה סולד על עצם פעילותה-נחישות, כושר אירגון וחוש צדק מפותח אך…פעם אמרה בשקט, הלוואי והיה לי ילד משל עצמי.
הידעתם שיום פטירתה הוא ל שבט ותקנו את יום האישה(היום יום המשפחה) בתאריך 8/3 שהוא מקביל ליום פטירתה, את הנרייטה סאלד הנני משל בסיור נשים ביפו ליום האישה או בכלל בעקבות נשים חזקות מייסדות מובילות בישוב העברי.
"טיול סיור ויום גיבוש מודרך ביפו העתיקה".
סיור טיול מודרך ביפו העתיקה והחדשה.
סיור מודרך בנווה צדק השוק היווני ויפו העתיקה ועג'מי.
סיור ביפו בשוק הפשפשים ובשוק היווני-סיור ביפו בעג'מי יפו העתיקה ובמושבה האמריקאית.
"סיור טיול ביפו העתיקה ומדריך טיולים ביפו".-מסלולים והדרכות ביפו.
"יום כיף וגיבוש ביפו העתיקה לקבוצות וימי הולדת".
סיור ביפו לקבוצות אירגונים ומקומות עבודה-יום גיבוש ביפו העתיקה.
סיור מודרך בעג'מי יפו וברובע המרוני של יפו, רחוב הדולפין ואנדרומידה, מדרון יפו וסיפור יבוש החיריה על חוף הים של יפו, רחוב קדם 60 והעולים החדשים, שלוש דתות ואלוקים אחד, בית השגריר הצרפתי שהיה ביתו של מחמוד עבד אל רחום, סיגנון בהאוס מול אקלקטיות, אלאדין ומזרחי מקומי, בית חולים דונולו ומרכז פרס לשלום. סיור במושבה האמריקאית ביפו וג'יימס אדמס, מלון ירושלים ואכסניית עימנואל, שחזור ושימור השכונה האמריקאית שהפכה לשכונה טמפלרית גרמנית נוצרית מפותחת ומימנה יצאה המושבה שרונה מצפון ליפו. סיור לאורך שדרות ירושלים ביפו ובשדרות קינג ג'ורג' וג'מאל פאשה התורכית, הקמת אירגון "בר גיורא" בבתי וארשה על ידי יצחק בן צבי ורחל ינאית והיום משטרת סלמה-בית חולים צהלון והיום דיור מוגן צהלון יפו.סיורים וטיולים מודרכים עם אפי נחמיאס בשכונות יפו ותל אביב לימי הולדת וכל סוגי הקבוצות. טיולים וימי כיף מודרכים ביפו בעקבות חאן מנולי בשוק, יוסף מויאל, וחאן אבו טבול, השען מוריס שייננברג.
"סיור ביפו העתיקה" בשווקים של יפו, בשכונות באטרקציות ובמסעדות יפו.
סיורים מודרכים ביפו העתיקה-סיורים מודרכים בסמטאות יפו-סיורים מודרכים באתרי השעון של יפו-סיורים מזמרים ביפו-סיורים קולינריים ביפו-סיורים מודרכים בשכונות של יפו-סיורים מודרכים בעג'מי-סיורים מודרכים בכיכר קדומים ובשטח הגדול-סיורים מודרכים לאורך שדרות יפת-סיורים מודרכים בשוק היווני והמושבה האמריקאית טמפלרית.
***********************************************************************************************************
"סיור ביפו" – "סיור בעג'מי" – "סיור בדרום וצפון יפו" -"סיור לילה ביפו" – "סיור בסמטאות יפו" – "סיור בכיכר קדומים יפו" – "סיור במועדוני יפו ההיסטוריים" – "סיור בשטח הגדול של יפו" – "סיור מסגדים ביפו" -סיור כנסיות ביפו-סיור ברחוב העליה השניה בטיילת יפו-סיור בנווה צדק יפו-סיור בנווה שלום יפו-סיור בשבזי יפו-סיור במחנה יוסף ומחנה יהודה יפו- סיור ברחוב שלוש ביפו-סיור במרכז סוזן דלאל יפו-סיור ברחוב זרח ברנט-סיור במוזיאון גידי יפו-סיור תמונות יפואיות ביפו-סיור בשוק היווני של יפו-סיור בשוק הפשפשים ביפו-סיור טעימות ביפו-סיור מסעדות ביפו-סיור בתי קפה ואירועים ביפו-סיור לקבוצות וימי גיבוש ביפו-סיור באיזור השעון של יפו-סיור במושבה האמריקאית טמפלרית של יפו-סיור מאחורי תיאטרון גשר ביפו-סיור באיזור בלומפילד ביפו. סיור טיול מודרך ביפו מנווה צדק עד יפו העתיקה נמל יפו ועג'מי האמנותית.
סיור ביפו של היציאה מהחומות, יפו של אקולוגיה ופיתוח, תקנות וחוקים מקומיים, הרב קוק ויוסף חיים ברנר, ש"י עגנון צ'צקס ומשפחת אבולעפיה, שמעון רוקח ואלעזר רוקח,יוסף אהרונוביץ' ודבורה בארון, דוד שמעון ואלכסנדר זיסקינד רבינוביץ'-אז"ר, נווה צדק ונווה שלום של זרח ברנט, בבוקר לח בשנת תרל"ח והיציאה מיפו למושבות ושכונות חדשות-מרכז סוזן דלל וסיפורה של סוזן לצד בתי הספר לבנים ובנות, חובבי ציון מול כל ישראל חברים ביפו, יחיאל יחיאלי המנהל המיתולוגי ושמחה בן ציון, נחום גוטמן התלמיד היחידי בין תלמידות, מלחמת השפות צרפתית מול עברית-פריז הקטנה ביפו היא נווה צדק הרומנטית והשופעת סיפורים והגיגים.(סיורים ביפו)
טיולים וסיורי אופנה וסטיילינג ביפו ,נגיע ונסייר במרכז המבקרים של "משכית" שהוקמה בזמנו ע"י רות דיין אלמנתו של הרמטכ"ל והמצביא משה דיין, סטיילינג של פעם והיום המשלב חדש וישן (הישן החל ב1954) ,המיוחד הוא שהפרויקט של טל שרון בוגרת שנקר הוקם במסעדת קרן האגדית במושבה האמריקאית ולאחר 3 שנים עבר למתחם מסעדת קורדלייה לשעבר של ניר צוק בסמטת שלמה ורבקה אבולעפייה ולה אווירה יפואית אתנית ויציאה להמשך טיול וסיור ביפו העתיקה והרומנטית לעייפה.
"סיור מודרך ביפו העתיקה בנווה צדק ובנמל יפו ובעג'מי יפו" -סיור ברחובות יפו ובשכונות יפו מעג'מי וג'בלייה עד המושבה האמריקאית ונווה צדק. סיור מודרך בשכונות היפואיות-שבזי, נווה שלום ביפו , מחנה יוסף ומחנה יהודה.
**************************************************************************************************************
שירים יפואיים ביפו: אֵצֶל יָם יָפוֹ / שאול טשרניחובסקי
כְּבָר פּוֹנֶה רַד הַיּוֹם וְהוֹלֵךְ הָלוֹךְ וְרָפֹה,
וּמְקוֹמוֹ תּוֹפֵס לֵיל, כְּיוֹם לְלֹא שֶׁמֶשׁ-אוֹר,
לִקְסָמִים וְלַעֲדַת אֱלִילֵי גַת וְצוֹר,
מִלְּבֹא הַיַּרְקוֹן עַד תְּלוּלִיּוֹת סֶלַע יָפוֹ.
מִי נִצָּב עַל הַכֵּף? צֵל מִי בִּכְחוֹל חֲפָפוֹ?
וְאוּלַי שׁוּב פֹּה זֶבְס , וְשׁוּב בַּת-אֲגֵנוֹר
נִשֵּׂאת עַל עֵגֶל-אֵל, וְשׁוֹמֵר בָּא מִשְּׁמוֹר
אֶת אַנְדְרוֹמֵידָה שָׁם עַד קְרוֹב פֶּרְסֵס וּנְגָפוֹ.
הוֹי אַדְמַת פִּלְאֵי אֵל! לְמַעֲנֵךְ וּלְמַעֲנִי,
הַיִּבָּצֵר מִמֵּךְ וְחָיָה שׁוּב וְקָם
לִתְחִיָּה אוֹתוֹ דּוֹר מַסִּיגֵי גְבוּל הַכְּנַעֲנִי?
כָּל עוֹד אֲנַחְנוּ לָךְ – עוֹד נִבְנֵךְ וְנִבְנֵית:
בַּפָּז בָּאֵת, בַּחֵץ! בַּזֵּעָה וּבַדָּם!
וְאִם אֶפְשָׁר אַךְ בְּנֵס – וְיִתְרַחֵשׁ הַנֵּס!
פיכטנגרונד, 1929
- אריס סאן במועדון אריאנה שר שירי יפו ובכלל ביפו העתיקה במועדון אריאנה והיום "בית עם הים".
- "חלון לים התיכון" שכתב יהודה פוליקר על יפו וחיי היום יום של עולים חדשים אחרי השואה וכך כתב:
- אחרי שהגעתי ליפו – תקוות נולדו מתוך יאוש- מצאתי לי חדר וחצי – על גג של בית נטוש..
יפו מהערים העתיקות בעולם שהולידה את אחת הערים החשובות באגן הים התיכון-תל אביב.
הקישלה שהפך למלון סתיי, בית הסראיה שפוצצה והיום שחזור יפהפה יווני מצרי, שוק יווני לצד שוק של פשפשים, טעימות וקולינריה ברמות, ריקודים ורקדנים ביפו העתיקה, גלריות וסדנאות ביפו, שיט חופים ביפו ותל אביב. סיור ביפו, טיול ביפו, סיורים ביפו, טיולים ביפו העתיקה, מדריך טיולים ביפו, יום גיבוש ביפו, יום כיף ביפו, יום גיבוש בעג'מי נווה צדק ויפו העתיקה, ימי גיבוש וכיף בשוק הפשפשים ובשוק היווני,סיורים וטיולים ביפו העתיקה-יום גיבוש במושבה האמריקאית טמפלרית של יפו.
סיורים מודרכים ביפו עם אפי נחמיאס בשוק הפשפשים השוק היווני ובסמטאות יפו העתיקה עד נמל יפו ועג'מי יפו.
************************************************************************************************************
"העיר העתיקה יפו לפני כיבוש נפוליאון" – היהודים ביפו במאה ה19 ושכבות שונות של אוכלוסיה- רבי אהרון מטלון עולה ליפו ומפתח כל רובד ביפו- רבי ישעיהו אג'ימן שר האוצר היהודי בממשלה התורכית עות'מאנית – מוסדות החלוקה ביפו- רבי יהודה הלוי מרגוזה יוצא כשליח דרבנן לתורכיה, רבי יהודה הלוי הלוי מרגוזה מקים את קהילת יפו, מוחמד עלי כובש את יפו, מסע ההתעוררות רבי יהודה ביבאס, רבי יעקב בן שימול ביפו, רבי אברהם שלוש מאלג'יר ביפו, רבי אהרון מויאל ביפו,מונטיפיורי מבקר ביפו- עליית רבי משה אלקיים ליפו-אגדת הילד עזוז אלקיים ביפו- רבי יצחק אלבז מגיע ליפו ותלמידיו הרבים ליפו-הרדב"ש, רבי דוד בן שמעון עולה מיפו לירושלים ומקים את השכונה השניה מחוץ לחומות בירושלים מחנה ישראל- רבי יהודה אלקלעלי משתף את בני יפו בבעיותיו, קרל נטר ביפו מקים את בית ספר מקווה ישראל, אברהם מויאל מגבירי יפו, אליעזר בן יהודה ביפו העתיקה.
קולונימוס זאב ויסוצקי מגיע ליפו – אברהם מויאל עוזר ותומך ביהודי יפו ואנשי המושבות גדרה וקסטינה, "חברת עזרת ישראל" לטוב והפילוג בין רובדי יפו, הקמת בית ספר לבנות של "חובבי ציון" שלמדו בו בעברית והקמת בית ספר כל ישראל חברים(כי"ח) ואליאנס שלמדו בו בצרפתית, ד"ר הרצל מגיע ליפו ונמל יפו ולא הכי מתלהב מיפו בלשון המעטה, הרב בן ציון עוזיאל ביפו, הרב אברהם יצחק הכהן קוק ביפו הרב הראשי של יפו והמושבות ולימים הרב הראשי האשכנזי של ארץ ישראל, סיפור קליטת התימנים ביפו העתיקה.
סיור ביפו עם אפי נחמיאס באתרי אטרקציות יפו ונמל יפו.
סלעי אנדרומידה ונמל יפו התנ"כי ועד המצרי בריטי, סמטאות יפו העתיקה ומנזרי יפו מול הים.
טיול מודרך בכיכר קדומים- מוזיאון יפו ומוזיאון אילנה גור, פסל רן מורין "התפוז המעופף" ביפו.
סיורים טיולים וגיבושים לקבוצות ומוסדות ביפו העתיקה.
הדרכות סיורים מסלולים רעיונות אטרקציות ומסעדות ביפו.
**************************************************************************************************************
"סיור מודרך ביפו העתיקה לקבוצות אירגונים וימי הולדת".
יפו לפני כיבוש נפוליאון-רבי אהרון מטלון עלה לארץ ישראל- ישעיהו אג'ימן מתקצב את הבית היהודי ביפו- מוסדות החלוקה ביפו והישוב הישן-רבי יהודה הלוי מראגוזה יוצא לקושטא כשד"ר(שליח דרבנן) ובהמשך הרב הראשי של יפו-הסיפור של מבצע עוגן במאורעות הגדולים של ארץ ישראל ויפו-פינוי ערביי יפו בגבעה הגדולה של יפו וכיום "גן הפיסגה" או "השטח הגדול".
סיפורו של "השטח הגדול ביפו" ביפו ,עליית יהודי מרוקו רומניה בולגריה ואחרים, המצב הכלכלי הקשה, הקשרים החברתיים ועוד, "שער רעמסס" והכיתובים ההיגרוליפיים-"התפוז המרחף של רן מורין", מלון jaffa בשטח בית החולים הצרפתי, "הלוויתן של יפו", סובב נמל יפו.
"שער נפוליאון" והכניסה של נפוליאון ליפו מרחוב לואי פסטר וגבעת אנדרומידה.
אשמח לעיונכם בשני אתריי ובהם אפשרויות לתיור וסיור בכל רחבי הארץ עם מומחה תיירות והדרכות www.efitours.co.il www.siyureboutiqe.com